Spor o pozemky na D11 může vyřešit přesunutí křižovatky

Stát možná nebude pro dostavbu dálnice D11 potřebovat všechny pozemky od farmářky Ludmily Havránkové. Ve hře je teď totiž další možnost, podle které by se křižovatka zmenšila a posunula asi o kilometr dál. Mohlo by to vyřešit letitý spor a ušetřit asi tři sta milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice (ilustrační foto)

Dálnice (ilustrační foto) | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky by možnost měli projednat ekonomičtí ministři a vyjádřit se musí i sama majitelka pozemků.

Primátor Hradce Králové Otakar Divíšek s možností souhlasí, pokud zůstanou zachované všechny plánované sjezdy z dálnice. "Naše podmínka jako města je ta, aby sjezd, který tam byl plánován, byl zachován. To je nutnost, jinak byl Hradec Králové zahlcen jedním přivaděčem, a to na dálnici není možné," řekl Divíšek.

Levnější dálnice

Podobný postup jako u dálnice D11 nechá ministerstvo dopravy prověřit i u dalších plánovaných dopravních staveb.

"Dálnice D11 je specifická tím, že tam jsou majetkově-právní spory, které zatím nedosáhly na určité řešení. Samozřejmě chceme zlevňovat i ostatní stavby, v první řadě objektovou změnou skladby dálnic," upřesnil Hanzelka.

Tunely by se tak například měly stavět s kratší délkou, stejně jako mosty. "Dneska stavíme dálnice, tak říkajíc, na krásu. Chceme, aby byly méně nákladné, více účelné. A samozřejmě stavební projekty jsou jednou z cest, jak toho dosáhnout," dodal Hanzelka.

Blanka Černá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme