Dozor státu nad sázením a loteriemi 'nefunguje'

Asociace provozovatelů kursových sázek tvrdí, že státní dozor nad sázením a loteriemi kvůli personálním výměnám nefunguje. Ministerstvo financí kritiku odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

herna

herna | Foto: Jan Rosenauer

Podle předsedy Asociace Marka Hermana nejsou postihovaní například nelegální provozovatelé sázek a v řadě obcí, které povolují hrací automaty, bují korupce.

"Podle nás státní dozor doslova zkolaboval, prostě neplní svoji základní funkci. A situace v loterijním průmyslu, jaká je, je bohužel díky tomu, že na státním dozoru jsou lidé, kteří té věci nerozumějí nebo neumí ty věci řešit," řekl Herman.

Vysoká dostupnost sázení

Ministerstvo financí tvrzení sázkových kanceláří odmítá. Mluvčí resortu Ondřej Jakob ale připustil, že ministr Eduard Janota se rozhodl odvolat ředitelku odboru dohledu nad loteriemi Milušku Vrlovou, protože není s kvalitou jejího řízení odboru spokojen.

"Odmítáme to, že by dozor vůbec nefungoval, ten dozor stabilně funguje a nějaký větší problém není. Ale jistý prostor pro zkvalitnění a zlepšení tam vidíme," prohlásil Jakob.

Dostupnost sázení je v Česku podle kritiků vyšší než ve všech zemích Unie. S hazardem souvisí negativní jevy jako kriminalita, patologické hráčství nebo rozpady rodin. Zatímco na území Prahy je 81 kasin, třeba Brusel, Vídeň nebo Madrid mají jediné.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme