Státní cena za literaturu pro Zdeňka Rotrekla

Laureátem letošní státní ceny za literaturu se stal brněnský literát Zdeněk Rotrekl. Podle poroty jde o autora výjimečného svým dílem i životním údělem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy

Knihy | Foto: Tibor Ďurák

Tento významný český básník, spisovatel, esejista, literární historik a autor rozhlasových a televizních scénářů vstoupil do literatury už ve 40. letech minulého století. Základní téma Rotreklova díla je stálý zápas o identitu křesťana v totalitě.

"I když ta státní cena se někdy uděluje, nebo měla by se možná i udělovat, za konkrétní literární počin, za knihu nebo dílo, které vyšlo v poslední době, v tomto případě tomu tak není," řekl o rozhodnutí poroty nakladatel Jan Suk.

"Zdeňka Rotrekla jsme vybrali především proto, že to je skutečně doyen české literatury, že to je výsostný básník, že to je také výrazná osobnost českého disentu."

První sbírku básní vydal Zdeněk Rotrekl v roce 1940 a psal i poté, co mu nacistická i komunistická diktatura znemožnily publikovat. V roce 1949 byl Rotrekl dokonce odsouzen k trestu smrti, byl vězněn v pracovních táborech a na svobodu se dostal až v roce 1962.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Trávníček přiblížil životní osudy a tvorbu Zdeňka Rotrekla v pořadu Stalo se dnes

Jeho tvorba je výjimečná především svým rozsahem, zdůraznil v pořadu Stalo se dnes Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd.

"Musíme si uvědomit, že on znal Františka Halase, který byl jeho prvním učitelem, patří do válečné generace, která vyrůstala za války, ale vlastně obsáhl i několik desetiletí poválečných."

"Takže on je těžko zařaditelný nejenom rozsahem své tvorby, ale i tím, co všechno obsáhl," uvedl Trávníček.

Marika Táborská, Zuzana Filípková, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme