Smědava v Jizerských horách má heliport

Transport zraněných turistů, cyklistů nebo lyžařů z Jizerských hor do nemocnic v nížinách bude snadnější a hlavně rychlejší. Na Smědavě zahajuje provoz heliport, kde budou přistávat vrtulníky záchranné služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jizerské hory

Jizerské hory | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Horská služba a zdravotnická záchranná služba z Liberce zasahují v Jizerských horách často u velice vážných úrazů lyžařů, horolezců a cykloturistů.

Radiožurnál informoval náčelník horských záchranářů René Mašín: "Bohužel i tady u Bedřichova byl smrtelný úraz, několikrát jsme měli komplikovaný transport lidí, kteří se dostali do problémů."

Právě rychlost a šetrnost transportu těžce zraněných rozhoduje o tom, zda budou žít. Proto Horská služba, stejně jako okolní obce Hejnice nebo Bílý Potok i sousední Polsko přivítaly iniciativu Lesů České republiky udělat na Smědavě heliport.

"Na našem pozemku jsme vybudovali otáčku pro autobus a heliport je přímo v té otáčce," vysvětluje mluvčí lesáků Eva Kejzarová.

Zmíněná otočka autobusů je taky důležitá - s turisty a sportovci jich na Smědavu jezdí čím dál víc. A dnes a denně bojovali s problémem, jak se otočit a nenabourat přitom parkující auta okolo.

Ivana Bernáthová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme