KDU-ČSL: Mateřská by měla i příští rok zůstat stejná jako letos

Výše mateřského příspěvku by měla podle lidovců i příští rok zůstat stejná jako letos. KDU-ČSL proto také připravila návrh zákona, který by to měl zajistit. Mateřskou by jinak příští rok snížila úsporná opatření ministra financí Eduarda Janoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Šojdrová

Michaela Šojdrová | Zdroj: ČTK

Návrh předloží KDU-ČSL v rámci projednávání státního rozpočtu na příští rok. V prvním čtení rozpočet podpoří, v dalším čtení však bude prosazovat zachování mateřské ve stávající výši a také zvýšení dotací na sociální služby minimálně o tři miliardy korun.

"KDU-ČSL předloží návrh novely zákona o nemocenském pojištění, který se týká zachování mateřské na stávající letošní úrovni. V souvislosti s takzvaným Janotovým balíčkem se totiž schválilo snížení mateřské o procentuální poměr, který podle nás není přijatelný. Čekáme, zda se k našemu návrhu připojí také ostatní poslanecké kluby. Byli bychom rádi, kdyby to byl návrh konsensuální," vysvětlila místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová.

"Pokud klesá příjem ve státní správě o čtyři procenta, je nepřijatelné, aby maminkám klesl příjem o 23 procent. Je to hrubý rozpor," doplnil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme