Nezařazený poslanec Wolf o zbavení imunity sám nepožádá

Poslanecká sněmovna by měla v příštích týdnech rozhodnout o vydání nezařazeného poslance Petra Wolfa k trestnímu stíhání. Wolf, kterého policie podezřívá z úvěrového podvodu a porušování autorských práv, o tento krok sám nepožádá. Novinářům a sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru také předal materiály, které by měly jeho jméno očistit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Wolf

Petr Wolf | Foto: Poslanecká sněmovna

Mandátový a imunitní výbor zase vyhověl Wolfově žádosti, aby naopak on dostal do ruky dokumenty, s nimiž se policie obrátila na Poslaneckou sněmovnu. Výbor také souhlasil s tím, aby jej před ním zastupovala jeho advokátka Klára Veselá-Samková.

O tom, zda doporučí Wolfa zbavit imunity, by měl mandátový a imunitní výbor PS vydat stanovisko nejpozději do 6. listopadu. Do té doby se členové výboru seznámí i s celým trestním spisem týkajícím se Wolfovy kauzy.

Podle místopředsedy výboru - občanského demokrata Františka Dědiče - jsou mezi materiály policie a těmi, které dodal Wolf, velké rozpory.

"Jenom z toho, co jsem si zběžně pročetl v žádosti policie a protiargumentů kolegy Wolfa, obou situací se děsím. Děsím se toho, že by mohlo být tak zneužíváno prostředků z Evropské unie, jak je nastiňováno v žalobě ministerstva životního prostředí. A děsím se toho, že by snad mohlo být možné, aby věci, které jsou se státními orgány jednoznačně dořešeny, končily obžalobou na politickou objednávku. Obojí by bylo hrozné."

Sám Wolf pokládá celou kauzu za zpolitizovanou: "Kauza má politické pozadí, které začalo vznikat po mém nástupu do funkce vládního zmocněnce v roce 2006. Vznikl tím pádem určitý konkurenční boj v moravskoslezské organizaci ČSSD. Jsem přesvědčený a právníci rovněž, že tato kauza neexistuje, je vykonstruovaná, je to politická záležitost."

Nevinu může ,prokázat jen soud'

Vinu severomoravské organizace ČSSD v kauze Wolf ale popírá její předseda Lubomír Zaorálek. Podle toho se Petr Wolf může očistit jediným způsobem. Měl by požádat o zbavení imunity a svoji nevinu prokázat před soudem.

"Jestli pan Wolf je přesvědčen, že je nevinen a děje se mu újma, tak existuje jediná cesta z toho. O vině a nevině nerozhoduje sněmovna a poslanci, ale pouze soud. Tedy ať pan poslanec požádá o zproštění imunity a před soudem ať prokáže svou nevinu," řekl Zaorálek.

Pravdu o kauze Wolf by měla zjistit sněmovní komise, myslí si advokátka poslance Wolfa Klára Veselá-Samková. Podle právničky by Wolf mohl dopadnout jako bývalý vicepremiér Jiří Čunek.

"Jestliže se ani u místopředsedy vlády podle stanoviska Nejvyššího soudu neuhlídala čistota trestního řízení, jakým způsobem můžete zajistit, že stíhání proběhne v rámci daném trestním řádem? Musím říci zcela zodpovědně, není možné to uhlídat. Jestliže by Poslanecká sněmovna skutečně chtěla vědět pravdu, prosím, nechť ustaví vyšetřovací komisi a nechť vyšetřuje."

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme