Odboráři ČSA ustoupili, souhlasí se snížením platů

Pět z osmi nejvýznamnějších odborových organizaci v Českých aeroliniích doručilo novému představenstvu podepsané dodatky ke kolektivním smlouvám, ve kterých souhlasí se snížením platů. Zbylé organizace to zřejmě udělají do konce týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Piloti ČSA by tak od listopadu měli brát o 15 procent méně, palubní personál o 10 a ostatní zaměstnanci o 5 procent. Od ledna by se pak po započtení valorizační doložky měly platy pilotů snížit o 24 procent, palubního personálu o 13 a dalších zaměstnanců o 8 procent.

ODS chce prodat ČSA, ČSSD chce počkat

ODS si myslí, že by stát měl prodat České aerolinie. Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu z ODS Martina Římana nemá stát v současné době žádnou jinou možnost, jak dopravce zachránit před bankrotem.

"ČSA se bez finanční injekce neobejde. Záchrana není možná, už tam prakticky není co restrukturalizovat kromě snížení platů zaměstnanců. Právě protože stát nemůže, a to považuji také za správné, ani není schopen dávat nějaké peníze do fungování firmy. Toho je schopen pouze soukromý vlastník," uvedl Říman.

ČSSD naproti tomu ústy stínového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana chce počkat, s čím přijde nový šéf aerolinek Miroslav Dvořák. Ten včera ve funkci vystřídal Radomíra Lašáka.

"V době hospodářské recese mají problémy aerolinky na celém světě nejen ČSA. Já si myslím, že potřeba počkat na restrukturalizační plán nového předsedy představenstva, který říká, že přijde s plánem do tří týdnů. Musí to být jasný, jednoduchý, ozdravný proces."

Petr Medek, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme