Poděbradské sklárny po roce znovu ožívají

V Poděbradech se znovu rozjíždí výroba broušeného skla. Výroba skla se do tohoto středočeského lázeňského města vrací po roce. Tehdy podnik Sklárny Bohemia skončil kvůli problémům společnosti Bohemia Crystalex Trading v insolvenčním řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárny Bohemia Poděbrady

Sklárny Bohemia Poděbrady | Foto: Pavel Pavlas

Poděbradské sklárny byly ještě loni největším průmyslovým podnikem ve městě. Tenkrát před krachem v nich pracovalo na 530 lidí.

Po dlouhých jednáních koupila poděbradskou sklárnu letos na jaře společnost Crystal Bohemia. Po krátkém zkušebním provozu oficiálně obnovuje výrobu broušeného skla a práci zatím dá asi 250 lidem. Velká část z nich pracovala ve sklárnách i před loňskou krizí.

Obnovení výroby připravují skláři z Poděbrad už několik týdnů. Jde například o temperaci sklářské pece, tedy její zahřátí až na 1200 stupňů Celsia. To trvá už dva týdny.

Crystal Bohemia říká, že má v současnosti pro Sklárny Bohemia, které vznikly v roce 1877, nasmlouvané zakázky na několik měsíců dopředu.

Michal Trnka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme