Producenti mléka jsou k pomoci Evropské unie skeptičtí

21. říjen 2009

Evropská unie chystá pomoc pro producenty mléka. Měla by jim v příštím roce poslat zhruba 280 milionů euro. Vyhoví tak požadavku 21 členských států na mimořádnou dotaci. Producenti mléka nejen u nás poukazují na neúnosně nízké výkupní ceny, které jsou pod výrobními náklady.

Místopředseda Mlékárenského družstva Jih Zdeněk Houška si ale myslí, že takováto pomoc nebude mít příliš velký význam: "280 milionů euro přibližně odpovídá dotaci 2 eura na tunu mléka. Pro Českou republiku to znamená 5,4 milionu euro, což jsem zhruba přepočítal na 5 haléřů na litr mléka. V situaci, kdy průměrná cena v České republice se pohybuje na úrovni 5,92 koruny za litr mléka, to naprosto nic neřeší."

Ministři zemědělství zemí Evropské unie také schválili, že vlády mohou od zemědělců vykupovat mléčné kvóty. Podle Houšky na to ale v seškrtaném státním rozpočtu nebudou peníze.

Někteří zemědělci se kvůli ztrátové produkci mléka už rozhodli pro likvidaci svých chovů nebo o takovém kroku uvažují. To může mít ale důsledky do budoucna.

Ředitel zemědělského obchodního družstva Němětice se sídlem v Nihošovicích Josef Šůna v této souvislosti uvedl, že pokud ekonomická situace donutí jejich družstvo zrušit chov mléčného skotu, případné obnovení stáda by bylo hodně složité: "Pokud nás aktuální cenový vývoj mléka donutí provoz zrušit, tak v místě se už nikdy žádné krávy chovat nebudou. V rozsahu 20 až 30 let určitě ne. Generační interval skotu je tak dlouhý, že dojde-li k likvidaci, tak nebude."

autor: Ivan Mls
Spustit audio