Čínští Ujgurové hledají podporu v Japonsku

Japonsko by mělo zvýšit tlak na Čínu kvůli dodržování lidských práv. V Tokiu to prohlásila ujgurská opoziční vůdkyně Rebía Kadírová. Peking proti její návštěvě protestuje a kritizoval Tokio, že umožnilo vstup šéfky Světového kongresu Ujgurů do země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ujgurská aktivistka Rebija Kadírová

Ujgurská aktivistka Rebija Kadírová | Zdroj: ČTK

Čína musí propustit všechny Ujgury, kteří jsou zadržováni od červencových násilných střetů, prohlásila v Tokiu Rebía Kadírová.

Ujgurská opoziční vůdkyně je na návštěvě Japonska během čtvrt roku už podruhé, poprvé ale od nástupu nového japonského kabinetu premiéra Hatojamy.

Jeho zvolení Čína vřele uvítala, i proto je podle některých analytiků nyní reakce Pekingu smířlivější než v minulosti.

Čínské ministerstvo zahraničí sice krok Japonska odsoudilo, kritika ale nesměřuje na předsedu vlády. Hatojama totiž prosazuje smířlivější politiku vůči Pekingu a je také pro důraznější omluvu za zločiny, které v první polovině 20. století v Číně spáchali japonští vojáci.

Z útlaku muslimských Ujgurů viní Čínu i organizace Human Rights Watch, podle které v Sin-ťiangu zmizelo po zásahu bezpečnostních sil 43 mužů a chlapců, o nichž jejich rodiny nemají žádné zprávy.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme