Unie se nedohodla na financování boje proti klimatickým změnám

Snaha Evropské unie bojovat s klimatickými změnami se zadrhává. Ministři financí se totiž nedohodli na financování nutných opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatické změny (Ilustrační foto)

Klimatické změny (Ilustrační foto) | Foto: NASA

Včerejší jednání zkrachovala především kvůli odporu Poláků. Ti požadují, aby boj s dopady klimatických změn bral ohled na méně prosperující země, které na něj nemají dost peněz. Podpoře se Varšavě dostalo za strany nových zemí, včetně Česka. Řada bohatších zemí především ze západu Evropy však nebyla ochotna podobným požadavkům ustoupit.

Zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska upřesnil, že hlavní byl spor o to, co dělat do roku 2012, než vyprší Kjótský protokol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu při EU Ondřej Houska o krachu jednání o boji s klimatickými změnami

"EU odhaduje, že pomoc rozvojovým zemím bude do této doby stát celosvětově ročně 5-7 miliard eur. Jde o to, jakou část zaplatí EU a jak si jednotlivé členské země tyto příspěvky rozdělí. Poláci, podporovaní i Českem plus dalšími sedmi zeměmi, navrhli, aby tyto příspěvky byly pouze dobrovolné, protože hlavně východoevropské státy v časech hospodářské krize žádné peníze na příspěvky pro chudé země nemají," vysvětlil Houska.

Ta jednání ale podle jeho názoru nezkrachovala definitivně, protože problém budou řešit lídři členských států na summitu EU na konci října. "A na summitech hlav států se většinou dohoda najde, byť po mnohahodinových nočních hádkách," podotkl Houska.

Prozradil ještě, že podle diplomatických zdrojů se švédský ministr financí Anders Borg, zástupce země předsedající nyní Unii, včera málem hroutil z obav, co dnes napíše švédský tisk. Švédsko má totiž má financování klimatických změn jako jednu z priorit svého předsednictví.

Ladislav Dvořák, Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme