Jak budou vypadat ženy budoucnosti

Průměrná žena budoucnosti bude menší, o něco silnější a děti bude moct mít i ve vyšším věku. To je předpověď, ke které vědce dovedla studie tří generací Američanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena

Žena | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pokrok v lékařství způsobil, že lidé, kteří by ještě před pár stoletími zemřeli zamlada, se dnes mohou dožít vysokého věku. Některé lidi to vedlo k závěru, že pro člověka přestaly platit zákony přirozeného výběru a evoluce lidského rodu se pozastavila. Evoluční biologové z Yaleské univerzity ale dokazují, že tato představa je falešná a že se jako druh dále vyvíjíme. Lidské geny už sice "nefiltrují" rozdíly v přežívání, ale rozdíly v reprodukci stále mohou.

Vědci využili záznamy, které sahají do roku 1948 a prostudovali více než 2000 žen, které dosáhly menopauzy. Zjišťovali, jestli se na počtu jejich dětí nějakým způsobem odráží takové parametry jako je tělesná výška a váha, hladina cholesterolu a krevní tlak. Výsledky studie ukázaly, že silnější ženy mají více dětí než jejich hubenější kolegyně. Stejný vliv na počet potomků má i nižší krevní hlad a hladinu cholesterolu. Nijak překvapivá není skutečnost, že více dětí mají ženy, které poprvé rodí v nižším věku nebo mají pozdější nástup menopauzy.

Vědci předpokládají, že tento trend se bude přenášet i na dcery. Pokud bude trvat ještě 10 generací, bude průměrná žena roku 2409 vypadat jinak než dnes. Bude o 2 cm nižší, o 1 kg těžší, své první dítě porodí o 5 měsíců dříve a do menopauzy vstoupí o 10 měsíců později.

Výsledky studie budou zveřejněny v časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme