Státní ústav pro kontrolu léčiv porušil zákon

Plány úřadů proti narkomanům, kteří zneužívají léky s pseudoefedrinem k výrobě pervitinu, nevyšly. Státní ústav pro kontrolu léčiv porušil zákon.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Na základě stížnosti Lékárenské komory jsme skutečně provedli kontrolu na centrálním úložišti elektronických receptů ve Státním ústavu kontroly léčiv. Konstatovali jsme, že evidence receptů s osobními údaji, papírových receptů, se vede v rozporu se zákonem," řekl předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec.

Evidence léků s omezením s osobními údaji se podle něj vede rovněž v rozporu se zákonem. Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš Radiožurnálu řekl, že rozhodnutí ochránců osobních dat respektuje a údaje z databáze vymaže.

Ústav tak musí zlikvidovat všechna citlivá data pacientů, která sloužila k tomu, aby se prodej medikamentů na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem víc kontroloval.

Narkomanům to nepomůže

Ředitel občanského sdružení Sananim, které léčí drogově závislé, Jiří Richter řekl, že pro narkomany to ale velký význam nemá.

"Jediné, co předpokládám, že se uděje, je to, že předpokládám, že už nebudou dojíždět do Německa nebo do Polska nakupovat léky s pseudoefedrinem," řekl Richter.

"Víme od klientů, že jezdí někam ven, což znamená převážení přes hranice. My jsme trochu kritizovali předchozí rozhodnutí, protože máme pocit, že to klienta vhání do sítí organizovaného zločinu," dodal Richter.

Od května se původně léky na klasickou chřipku měly prodávat už jen v omezeném množství a proti kartičce pojištěnce a občanskému nebo řidičskému průkazu.

Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme