Ministerstvo chce prosadit stovky milionů na pozemkové úpravy

Pozemkový fond by měl ročně vydávat na pozemkové úpravy až 400 milionů korun. Chce to prosadit ministerstvo zemědělství, které záměr zapracovalo do novely zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pozemkové úpravy zpřesňují majetkové vztahy k půdě, pomáhají uspořádat pozemky před výstavbou dálnic a také díky nim vznikají nové rybníky, omezuje se eroze a je obnovována zeleň.

Ministr zemědělství Jakub Šebesta doplnil, že právníci jeho ministerstva dodělávají finální verzi novely: "Peníze lze čerpat v závislosti na průběhu prací postupně. Z důvodu urychlení legislativního procesu bude návrh sněmovně prezentován jako návrh poslanecký. Cílem je, aby se novela dostala do schvalovacího procesu co nejdříve."

Na pozemkové úpravy docházejí peníze

Šebesta zároveň doplnil, že v letošním roce se do pozemkových úprav investovaly takřka 2 miliardy korun. Přesto budou peníze chybět.

"V letošním roce bude chybět s ohledem na některé neočekávané změny ve financování akcí z Programu rozvoje venkova zhruba 100 milionů korun, zejména na realizační práce. To znamená na výstavbu polních cest a tak dále," vysvětlil Šebesta.

Podle něj tak bude možné některé činnosti posledních dvou měsíců tohoto roku finančně dořešit až na začátku roku příštího.

Blanka Černá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme