Dohoda z Vídně by mohla prolomit krizi kolem jaderného programu Íránu

Mezinárodním vyjednávačům se podařilo po třech dnech obtížných jednání sepsat dohodu o řešení krize kolem íránského jaderného programu. Ve Vídni o tom informoval šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Íránu

Vlajka Íránu | Foto: Iranian Research Organization for Sci and Technology

Dokument shrnuje, jak by světové společenství mohlo Teheránu dodávat obohacený uran pro mírové využití. Závazky z něj vyplývají pro Írán, Spojené státy, Rusko a Francii.

Vlády těchto zemí dostaly do pátku lhůtu ke schválení dokumentu. Dohoda předpokládá, že by Írán vyvezl do ciziny asi tři čtvrtě svého nízko obohaceného uranu. Po zpracování v Rusku a ve Francii by se mu vrátily palivové tyče pro jeho výzkumný reaktor.

Snížení zásob strategického materiálu v samotném Íránu by mělo být pro svět určitou zárukou, že nebude využit k jadernému zbrojení.

V úterý večer dokonce ve Vídni jednali o jaderné spolupráci zástupci Íránu a Spojených států. Někteří pozorovatelé vývoj hodnotí optimisticky. Jiní zase varují, že i v samotném Teheránu není k dohodě jednotný postoj.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme