Podle Peciny bude zatýkání pravicových radikálů pokračovat

Policie opět zatýkala pravicové extremisty, podle některých zdrojů už zadržela 28 lidí. Na různých místech v republice policisté provedli domovní prohlídky a zabavovali hlavně výpočetní techniku a osobní písemnosti. Proti policejní akci v Praze v podvečer demonstrovala asi stovka přívrženců krajní pravice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přibližně 50 lidí přišlo vyjádřit nesouhlas s dnešním zatýkáním pravicových extremistů

Přibližně 50 lidí přišlo vyjádřit nesouhlas s dnešním zatýkáním pravicových extremistů | Foto: Tomáš Adamec

Na razii se podíleli specialisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Příkaz k domovním prohlídkám vydalo okresní státní zastupitelství Brno-venkov.

Proti komu policisté zasahovali ale nikdo nechce oficiálně potvrdit. Konkrétnější nebyl ani ministr vnitra Martin Pecina: "Akce ještě pokračuje, takže v tomto okamžiku není možné sdělovat, na co je zaměřena." Pecina zároveň dodal, že se podobné zásahy budou opakovat.

Advokáta Kolja Kubíček, který zastupuje jednu zadrženou dívku ale potvrdil, že dnešní razie navazuje na červnový policejní zákrok proti organizátorům rasisticky laděných koncertů: "Tvrdila to policie v případě šesti podezřelých, u kterých byla prováděna prohlídka. U těch ostatních se jedná o okrajové činnosti. U nich jde o podezření, že se nějakým způsobem mohli podílet na podpoře nacionalistických skupin."

Mezi zadrženými mají být i členové krajně pravicové Dělnické strany. O jejím zrušení přitom bude brzy už podruhé rozhodovat Nejvyšší správní soud.

Demonstrace proti policejní akci

Přehrát

00:00 / 00:00

O zatýkání pravicových extrémistů mluvil v Radiofóru advokát Kolja Kubíček, který zastupuje jednu zadrženou dívku.

Na protest proti dnešním raziím se v blízkosti úřadu vlády sešla asi stovka příznivců krajní pravice. Policisté je ale ke Strakově akademii nepustili, a proto se dali demonstranti na pochod do Bartolomějské ulice, kde jsou u výslechu někteří ze zadržených. Po krátkém skandování se poklidně rozešli.

Podle zveřejněné výroční zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu neonacisté loni uspořádali celkem 39 demonstrací a pochodů. Nejvýznamnější podíl na nich má podle policie hnutí Národního odporu, které funguje na neoficiální bázi.

Veronika Malá, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme