Poslanci přerušili projednávání státního rozpočtu

Ani pět hodin poslancům nestačilo na to, aby návrh státního rozpočtu poslali do druhého čtení. Všechny parlamentní strany s výjimkou komunistů už přitom oznámily, že rozpočet v prvním čtení podpoří. K jednání by se poslanci mohli vrátit ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Už dříve schválený úsporný balíček počítá s tím, že by se neměl schodek rozpočtu vyšplhat nad 163 miliard korun. V prvním čtení budou poslanci schvalovat příjmy, výdaje a schodek rozpočtu.

Rozpočet počítá s poklesem ekonomiky o půl procenta, s růstem spotřebitelských cen o zhruba dvě procenta a nárůstem nezaměstnanosti i o více než deset procent. Prvním čtením by měl návrh projít bez problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Dolejš a Miroslav Kalousek diskutovali o projednávaném státním rozpočtu.

"Snad kromě komunistů všechny politické strany daly najevo, že chtějí rozpočet poslat po prvním čtení do čtení druhého. Tam se samozřejmě odehraje trochu vize do budoucna," řekl poslanec ODS Petr Bratský.

Základní ukazatele rozpočtu tak podpoří například i Strana zelených. "Bylo by nesmyslné a nezodpovědné, kdybychom teď nějak blokovali další diskuzi a přípravu státního rozpočtu," řekl poslanec Martin Bursík s tím, že zelení rozpočet v prvním čtení pustí.

Komunisté jsou proti

Jediní, kdo nechtějí rozpočet podpořit jsou komunisté. KSČM totiž žádá, aby vláda návrh zákona o rozpočtu přepracovala. Naději na úspěch ale velkou nemá. "Naděje je malá, ale je to škoda," řekl k tomu místopředseda rozpočtového výboru KSČM Jiří Dolejš. Podle něj není rozpočet ani protikrizový, ani příliš opatrný.

Ostatní strany chtějí nicméně návrh v prvním čtení poslat dál. Podle bývalého ministra financí a zakladatele strany TOP 09, Miroslava Kalouska, udělal Janota maximum možného. "Víc už se udělat nedá," myslí si Kalousek.

Kalousek se ale domnívá, že by se hlavně mělo začít něco dělat se zákony o povinných výdajích. "Protože, když s nimi neuděláme nic, bude se deficit neustále zvyšovat," obává se.

Pro penzisty 2400 Kč

Ve druhém čtení každopádně přijdou strany s pozměňovacími návrhy. Místopředseda ČSSD Milan Urban už potvrdil, že v prvním čtení sice sociální demokracie rozpočet podpoří, ale výhrady má a bude je chtít řešit v dalších čteních.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

"My máme problém s Janotovým balíčkem, ale na druhou stranu vetší problém by byl, kdyby nebyl schválen žádný rozpočet. Do druhého čtení ho pustíme zcela určitě a budeme se snažit pozměňovacími návrhy změnit některé věci," podotkl Urban.

ČSSD tak chce například zabránit tomu, aby ve veřejném sektoru poklesly platy o čtyři procenta, usiluje o navýšení přímých plateb zemědělcům a chce ponechat pro poskytovatele sociálních služeb sedm miliard korun.

Navíc by chtěla penzistům jednorázově přispět 2400 korunami a nesnižovat mateřskou. V tom má podporu lidovců a KSČM. S požadavkem na dorovnání přímých plateb zemědělcům dnes přišli i lidovci a komunisté.

'Koalice šrotovného'

ODS žádný z těchto návrhů nepodpoří. Neformální spojení ČSSD, KSČM a KDU-ČSL dnes lídři ODS označili za 'koalici šrotovného', která by byla fakticky druhou vládou. Kabinet se podle předsedy ODS musí postavit proti snahám o další úpravy už přijatých rozhodnutí, jako je třeba balíček úsporných opatření.

Středeční rozprava byla velmi pestrá a kromě státního rozpočtu stačili poslanci probrat i to, zda se má TOP 09 právo nazývat parlamentní stranou.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme