Podíl handicapovaných studentů je na vysokých školách stále nízký

Vysoké školy v České republice usilují o integraci studentů se zdravotním postižením. Vyplývá to z průzkumu Nadace Olgy Havlové. Z šetření vyplynulo, že při školách fungují centra a střediska pro studenty se speciálními vzdělávacími potřebami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotně postižení

Zdravotně postižení | Foto: Filip Rožánek

Stejně tak školy realizují řadu projektů se zaměřením na integraci handicapovaných studentů. Na druhé straně, i přes značný rozsah opatření směřujících k umožnění studia zdravotně postižených studentů, je jejich podíl na vysokých školách stále nízký, a sice 0,2 procenta.

"V dotazníku sedmdesát osm procent škol uvedlo, že jejich budovy jsou uzpůsobené pro vstup a pohyb studentů s postižením pohybového ústrojí," prozradila mluvčí nadace Monika Granja.

Na jedné straně je podle ní vývoj skutečně pozitivní. Na straně druhé, jsou ale počty vysokoškolských studentů, kteří mají zdravotní postižení, stále velmi nízké.

"Jedním z hlavních důvodů je nedostatek finančních prostředků. Ale dalším důvodem je také skutečnost, že řada mladých lidí nemá ukončené středoškolské vzdělání," dodala Granja.

Klára Bílá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme