Evropský parlament vybere laureáta ceny Adreje Sacharova

Šéfové politických skupin Evropského parlamentu dnes vyberou letošního laureáta ceny Andreje Sacharova. Cenu za svobodu myšlení a obranu lidských práv udělí Evropský parlament už po dvacáté první.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Magdaléna Trusinová

Cenu a šek na 50 tisíc eur si vítěz převezme na počátku prosince na zasedání europarlamentu ve Štrasburku. Ovšem pokud bude moci. Loňský oceněný - čínský disident ChuŤia si ji nemohl převzít, protože byl ve vězení.

Letos může cenu získat palestinský gynekolog Izaddín Abú Al Ajš pracující v uprchlickém táboře v pásmu Gazy. Dalším kandidátem je eritrejský novinář, spisovatel a politický vězeň Dawit Isaak. Třetím finalistou je ruské sdružení Mamoriál spolu s ostatními obránci lidských práv v Rusku.

Cena nese jméno laureáta Nobelovy ceny míru Andreje Sacharova - jaderného fyzika a ruského disidenta, který v 70. letech minulého století založil Výbor na obranu politických obětí.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme