Inkové mohli ovládat amalgamaci zlata

Metodu amalgamace zlata měli do Jižní Ameriky přivézt španělští dobyvatelé. Podle nové studie ale existuje i možnost, že ji předkolumbovské civilizace znaly už dávno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tudy vedla stezka mezi Cuskem a Machu Picchu

Tudy vedla stezka mezi Cuskem a Machu Picchu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V roce 1532 zajali španělští konkvistadoři inckého vládce Atawalpu a jako výkupné požadovali ohromné množství zlata. Inkové je měli - každý den z hor přicházely další a další lamy s nákladem zlatých předmětů, které Španělé tavili a zlato posílali do Evropy. Otázkou je, jestli tak enormní množství zlata mohli Inkové získávat jenom rýžováním zlata a sbíráním nugetů. Někteří vědci se domnívají, že Inkové museli ovládat amalgamaci zlata - tedy metodu, kterou podle obecného přesvědčení na americký kontinent přivezli španělští dobyvatelé. Amalgamaci znali Římané, ale až do 12. století nebyla v Evropě příliš rozšířená.

Při amalgamaci se rozemletá zlatonosná hornina smíchá se rtutí, která se se zlatem slučuje na amalgám. Z něj se po odpaření rtuti získá téměř čisté zlato. Tým geologů a archeologů zkoumal zlaté předměty, které Inkové vyrobili ještě před příchodem kolonizátorů. Výsledky chemické analýzy ukázaly, že zlaté sošky a další předměty obsahují rezidua rtuti ve stejném množství, jaké se nachází v modernějších zlatých výrobcích. Autoři studie jsou proto přesvědčeni o tom, že Inkové amalgamaci ovládali celá staletí předtím, než se metoda rozšířila po Evropě.

Machu Picchu | Foto: licence Public Domain (eng), Allard Schmidt

Podle článku na stránkách Science NOW s tím jiní odborníci příliš nesouhlasí. Poukazují na to, že většina analyzovaných předmětů pochází z hrobek vládnoucí třídy a není možné zcela přesně určit jejich původ. Upozorňují také na to, že stopy rtuti mohou pocházet z barviva rumělky, která se vyráběla ze sloučenin rtuti.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme