Hodnocení české onkologie zhoršila rozdílná statistika

Podle zprávy o stavu českého zdravotnictví stále zdejší onkologie zaostává za pracovišti na západ od nás. V posledních letech se ale situace viditelně zlepšuje. O aktuálním stavu, kvalitě a dostupnosti této péče také informovali zástupci České onkologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Podle nich je kvalita srovnatelná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operace

operace | Foto: nemocnice Na Homolce

"Závěry jsou jednoznačné. Nezaostáváme a jsme v péči o onkologicky nemocné na úrovni starých zemí Evropské unie. Nemůžeme samozřejmě zaručit každého pacienta, protože musí dojít včas a na správné místo. Podle našich statistik je péče srovnatelná," uvádí Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavu české onkologie mluvil v poledních Ozvěnách dne Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Podle něj došlo při srovnávání péče k nepřesnosti, která způsobila nesprávné vyhodnocení: "Západní státy ve svých statistikách nerozlišují nádory podle stádií. Dochází ke smíchání stadia 1, kdy jsou všichni vyléčeni, se stádiem 4, kdy se nevyléčí nikdo. A protože Česká republika má speciálně v oblasti rakoviny tlustého střeva obrovské množství pacientů ve čtvrtém stádiu, tak potom je statistika tímto způsobem zkreslena. Když rozdělíme pacienty podle stádií, tak máme zcela srovnatelné výsledky."

Ve zprávě o stavu českého zdravotnictví zazněla také výtka, že čeští onkologové častěji než jejich západní kolegové léčí nádory chemoterapií, spíš než cíleným ozařováním. I toto ale Vorlíček odmítá. Podle něj k tomu docházelo hlavně v minulosti: "I v této oblasti za poslední čtyři roky nastal obrovský skok a je to srovnatelné se západní Evropou."

Problém je ve špatné komunikaci

Hlavním problémem, který způsoboval nadužívání chemoterapií, byla podle předsedy onkologické společnosti špatná komunikace mezi jednotlivými nemocnicemi: "V minulosti to bylo tak, že se onkologie dělala ve 206 českých nemocnicích, všude stejně a nepříliš dobře. Se vznikem center, která jsou pro nejdražší a nejsložitější léčbu, se ale stav výrazně vylepšil."

Vorlíček zároveň přiznává, že komunikace ještě nefunguje ideálně. Doufá ale, že se bude i nadále zlepšovat. V současnosti je v České republice třináct specializovaných onkologických center. Podle České lékařské komory ale došlo se změnou v jejich síti ke ztížení jejich dostupnosti.

Podle Vorlíčka je možné, že někde dojde k návalu pacientů, ale odmítá, že by došlo ke zhoršení péče: "Kdybychom nechali onkologii bez center, rozdělenou do 206 českých nemocnic, tak by pacienti v současné době nedosáhli na léčbu, kterou mají."

Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme