V Rakousku se rozhořel boj o eurokomisaře

22. říjen 2009

Spor, kdo bude zastupovat Rakousko jako příští eurokomisař, nabývá ve vládě stále silnější eskalaci. Sociálně demokratický spolkový kancléř Werner Faymann obvinil dnes v "Kurieru" svého koaličního partnera lidovou stranu, že "vědomě šíří falešné informace, aby favorizoval svého oficiálního kandidáta, bývalého vicekancléře Wilhelma Molterera".

Sociální demokraté se přitom vzdali vlastního kandidáta a preferují současnou eurokomisařku pro vnější vztahy 61letou Benito Ferrero Waldnerovou, známou diplomatku, která byla v letech 2000 až 2004 rakouskou ministryní zahraničních věcí. V oblasti diplomacie se pohybovala od roku 1984 a v devadesátých letech se stala dokonce vedoucí sekretariátu generálního tajemníka OSN. Pak v roce 2004 kandidovala jako členka lidové strany na úřad spolkového prezidenta a poté, co byla poražena sociálním demokratem Heinzem Fischerem, se stala členkou Evropské komise pod vedením José Manuela Durao Barrosa.

Ten, když koncem minulého týdne navštívil Vídeň, nabídl údajně Rakousku v komisi agrární rezort, který však měl spolkový kancléř odmítnout. Vedení lidové strany na základě této informace zdůvodnilo, že považuje za účelné na toto místo kandidovat bývalého 54letého vicekancléře Molterera, který v letech 1994 až 2003 byl spolkovým ministrem zemědělství. V roce 2007 se stal předsedou lidové strany a v kabinetu Alfreda Gusenbauera vicekancléřem a ministrem financí. Pro sociální demokracii je však trnem v oku, protože v létě minulého roku rozbil velkou koalici slovy "už to stačí" a vyslovil se pro "okamžité nové volby". Stal se poté špičkovým kandidátem své strany pro následné zářijové mimořádné parlamentní volby, ale když je lidovci prohráli, odstoupil ze všech svých funkcí. Jeho nástupcem se stal současný vicekancléř a ministr financí Josef Pröll, který jej nyní upřednostňuje před Ferrero Waldnerovou. Faymann dementoval, že Barroso mu měl údajně nabídnout post agrárního komisaře a obvinil lidovce, že tuto informaci dali úmyslně do oběhu. Lidovecký šéf to rozhodně popřel a prohlásil, že tato žádost byla vyslovena jinými členskými zeměmi s tím, zdali si to Rakousko dovede představit. Podle Prölla jde především o to pro Rakousko vyjednat v Bruselu "silný rezort". Nevylučuje však, že o tom, co to znamená, se může koalice přít. Sociálně demokratický státní tajemník financí Andreas Schieder upozornil, že pro Rakousko jsou však důležité i vztahy se sousedy a regionální politika. Obvinil přitom Molterera, že diskusi o problému eurokomisaře otevřel za situace, kdy jako ministr financí je ohrožen ztrátami vyvolanými spekulacemi spolkové finanční agentury. Zcela jasně se včera pro kandidaturu Ferrero - Waldnerové vyslovil sociálně demokratický ministr pro sociální otázky Rudolf Hundstorfer.

Prohlásil, že eurokomisařka dělala svůj "job" dobře a získala si velký respekt. "Jestliže je opět k dispozici, má dále pracovat pro Rakousko," prohlásil bývalý odborářský předák, dnes odpovědný za sociální politiku. Postoj sociálních demokratů vůči Waldnerové vyvolává u lidovců velkou nevůli. Vicekancléř Josef Pröll prohlásil, že je nadále proti tomu prosazovat za kandidáta na komisařku Ferrero-Waldnerovou, jen proto, že dobře pracovala. Je však celá řada jiných, které by bylo možné jmenovat a kritizoval spolkového kancléře, že spekuluje, kdo je oporou silné Evropy. Podle Prölla "není třeba spěchat a musí se navíc čekat na rozhodnutí českého prezidenta Václava Klause podepsat Lisabonskou smlouvu". Teprve pak může spolková vláda přijmout společné rozhodnutí.

Samotná Ferrero-Waldnerová oznámila, že je v zásadě připravena i v příštím období v komisi pracovat. K tomu, že je podporována sociálními demokraty, stanovisko nezaujala.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio