Olympijský oheň pro Vancouver zažehnut

Sportovní boje na zimních olympijských hrách ve Vancouveru 2010 začnou už za 113 dní. Pořadatelé plánují při slavnostním zahájení velkolepou show. Hlavní role v ní opět připadne olympijské pochodni, která byla dnes zažehnuta v řecké Olympii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pylon pro zimní olympijské hry v Turíně z dílny Pininfarina

pylon pro zimní olympijské hry v Turíně z dílny Pininfarina | Foto: Archiv ČRo

Zvuk flétny v ruinách chrámu bohyně Héry zahájil slavnostní ceremoniál zapálení Olympijského ohně. Ten připomíná oheň, který podle legendy ukradl Prométheus Diovi a dal ho lidem. Ve starověkém Řecku byl udržován po dobu trvání her.

Tento zvyk byl obnoven na letních olympijských hrách v Amsterodamu v roce 1928. Nejinak tomu bylo i nyní. A tak se v souladu s tradicí shromáždilo na posvátném místě jedenáct žen představujících kněžky, aby zažehly oheň pro Vancouver.

Řecká herečka Maria Nafpliótisová, v roli hlavní kněžky, pronesla před zapalováním pochodně řeč, při které prosila antického boha slunce a světla Apollóna, aby zažehnul svatý oheň pro olympijské město Vancouver. Pak se s loučí sklonila k zrcadlovému talíři a pomocí slunečních paprsků ji zapálila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský oheň pro Vancouver zažehnut

Pochodeň se zažehnutým ohněm poté předala, spolu s vavřínovou ratolestí, prvnímu členu olympijské štafety Vasilisu Dimiatriadovi, řeckému reprezentantovi v obřím slalomu.

Tentokrát štafeta s Olympijským ohněm neoběhne všechny světadíly, ale po osmi denní pouti po Řecku jí čeká 45 tisíc kilometrů na území Kanady. Tam se pochodeň během 106 dní sveze mimo jiné psím spřežením, hydroplánem, rolbou, dvoupatrovým autobusem, kanoí z jednoho kusu dřeva nebo na surfu. Ponese jí 12 tisíc členů štafety, která vyvrcholí 12. února ve Vancouveru při slavnostním zahájení 21. zimních olympijských her.

Petr Kadeřábek, Mirko Vasič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme