Budoucí německá koalice stáhla návrh ,stínového' rozpočtu

Budoucí německá pravicová koalice nakonec pod tlakem opozice i finančních expertů vzdala plán na dodatečný, tzv. stínový rozpočet ještě pro letošní rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ten měl pojmout 50 až 70 miliard eur hlavně na pokrytí sociálních výdajů. Podobný krok byl údajně na hranici porušení ústavních pravidel.

Události posledních hodin znamenají pro křesťanské demokraty a liberály čáru přes rozpočet. Odhadovaných 20 miliard eur pro zdravotní pojišťovny a systém sociálního zabezpečení bude muset nová koalice najít v běžném rozpočtu mezi daňovými příjmy.

Tím pádem se znatelně zmenšil manévrovací prostor pro daňové úlevy, na kterých se pravice předběžně dohodla.

Pochybnosti nad ústavností dodatečného rozpočtu mělo údajně ministerstvo vnitra. Tomu vadilo, že by se rozpočtové výdaje a příjmy nevykázaly za stejný kalendářní rok. Zvláštní, paralelní rozpočet chce každopádně nová pravicová vláda vytvořit v roce 2010.

Jiří Hošek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme