Česko se chce podílet na systému americké protiraketové obrany

Česká republika se zapojí do nové koncepce americké protiraketové obrany v Evropě. Po společném jednání to oznámili americký viceprezident Joe Biden a český premiér Jan Fischer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden s českým premiérem Janem Fischerem

Americký viceprezident Joe Biden s českým premiérem Janem Fischerem | Zdroj: ČTK

"Česká republika je připravena se podílet na koncipování takovéto nové architektury a hledat si v ní své místo. Jak budeme získávat nové informace, tak si to místo budeme hledat," uvedl Fischer po jednání.

Český premiér dále upozornil na to, že půjde převážně o projekt Severoatlantické aliance a Česká republika jako člen NATO se na něm bude podílet.

Konkrétní návrhy by podle amerického viceprezidenta měly brzo následovat. Proto na začátku listopadu přijede do Prahy vysoce postavená expertní skupina a bude probírat kromě tohoto tématu další otázky spolupráce v oblasti obrany.

Nový program raketové obrany by měl ochránit Evropu před existujícími hrozbami. Právě zkoušenou technologií by měl pokrýt větší území Evropy včetně České republiky a bránit ho efektivněji než předchozí systém.

Připravuje se i spolupráci ve vědě a výzkumu

Biden do střední Evropy přijel poté, co administrativa prezidenta Baracka Obamy zrušila plány na stavbu radaru v Brdech a obranných střel v Polsku. Naplnění by se měla brzy dočkat i smlouva o spolupráci ve vědě a výzkumu, kterou Češi a Američané uzavřeli společně s dohodou o radaru.

Vědecká spolupráce už má i konkrétní podobu. Smlouvu s americkou stranou už podepsalo například pražské ČVUT. Peníze už získal také Fyzikální ústav Akademie věd.

David Koubek, Pavel Polák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme