Parlamentní a prezidentské volby budou v Palestině v lednu

Palestinský prezident Mahmúd Abbás v pátek vyhlásil prezidentské a parlamentní volby na 24. ledna příštího roku. Dekret vydal poté, co se soupeřícím palestinským frakcím nepodařilo dosud dospět ke shodě v usmiřovacích jednáních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Abbás

Mahmúd Abbás | Foto: Marián Vojtek

Abbásova sekulární strana Fatah nebyla schopna přes mnohaměsíční úsilí uzavřít dohodu o vládě národní jednoty s radikálním Hamasem, které kontroluje pásmo Gazy. Představitelé Hamasu označili Abbásův dnešní krok za ránu zasazenou usmiřovacím snahám.

Fatah a Hamas jsou v otevřeném konfliktu od června 2007, kdy se islamistický Hamas násilím zmocnil kontroly nad pásmem Gazy, odkud vyhnal bezpečnostní služby loajální Abbásovi.

Tento převrat se odehrál po 18 měsících bouřlivého soužití Fatahu a Hamasu v rámci palestinské samosprávy, následujících po vítězství Hamasu v lednových parlamentních volbách v roce 2006.

Markéta Ševčíková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme