Benátky bude chránit proti záplavám nový systém stavidel

Benátky mají za sebou první "vysokou vodu" nastávající zimní sezóny. Minulý čtvrtek musela správa města rozeslat přes 20.000 sms zpráv, aby se Benátčané připravili na záplavu, obuli si gumáky a rozestavěli opět po téměř celém městě lávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatopené Benátky v roce 2005

Zatopené Benátky v roce 2005 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Paolo da Reggio

Tento týden se další "acqua alta" nečeká, ale měsíc listopad přináší už téměř pravidelné záplavy. Před nimi by měl ochránit město na laguně systém stavidel.

Teoreticky by se od roku 2014 měla stát vysoká voda v Benátkách už pouhou vzpomínkou. To je ale prozatím pouze teorie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Benátky bude chránit proti záplavám nový systém stavidel

Realizace systému stavidel, která se budou zdvihat při vysoké vodě a jinak zůstanou položená na dně, je přibližně v polovině. Byly dokončeny přípravné práce, ale údajně ještě zbývá přesvědčivě vyřešit několik technických problémů.

Systém sklápěcích stavidel zvaný MOSE ale není jediný element rozsáhlých prací, které se provádějí na benátské laguně. Staví se také umělé ostrůvky z bahna ze dna laguny ohraničené dřevěnou palisádou.

Ve městě se zvyšuje úroveň náměstí a uliček podél kanálů. Náměstí Svatého Marka zatím zvýšené není a zaplavuje se už když se hladina moře zvýší o 70 cm. Při posledních průzkumech na náměstí se ukázalo, že jeho úroveň byla během staletí zvýšena už čtyřikrát a ta nejstarší je prakticky dva metry pod současnou.

Hříchy minulého století

Kdyby staří Benátčané nezměnili tok tří řek, dnes už by město bylo na souši asi jako Ravenna. Udržování laguny nebylo nikdy jednoduchou záležitostí, ale největší škody přišly až s minulým stoletím.

Například v šedesátých letech byl prohlouben kanál vedoucí k rafinerii v Margheře, aby se tam dostaly i velké tankery. Kanál velmi narušil rovnováhu na laguně. Moře doslova smetlo ostrůvky udržované Benátčany po staletí, a to do té míry, že se velmi přísně trestalo i pouhé chození po těchto ostrůvcích.

Poslední uměle vytvořené ostrůvky, už zelené a obsazené různými ptáky, dokáží zmírnit agresivitu mořských vod, a jestliže se to ještě neprojevuje přímo ve městě, v laguně je to prý už znát.

Typické dřevěné kůly nahradí plast

Hovoří se také o tom, že dřevěné kůly, které lemují splavné kanály laguny, nahradí kůly z umělé hmoty. Propukla kolem toho velká polemika, ale spíše kvůli tomu, že se nečekalo na výsledek experimentace s různými druhy umělých hmot a že zakázku dostane jediná společnost, která vyrábí takzvané bricole a paline z umělé hmoty ze tříděného odpadu.

Bricole jsou sloupy, rozmístěné vždy po třech, vyznačující splavné kanály v laguně. K paline se přivazují lodě. Dosud se dělaly z akátového dřeva, ale jedná se o 90.000 sloupů a dřevo je pro město příliš drahé. Každý rok se jich musí vyměňovat nejméně 150, a to stojí skoro půl milionu eur.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme