České bankovnictví se s krizí vyrovnává lépe než ve světě

Zatímco velké banky ve světě hlásí špatné hospodářské výsledky a potýkají se s nedostatkem likvidity, český bankovní sektor je na tom stále dobře, jakoby se ho světová finanční krize ani nedotkla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Český bankovní sektor prošel svojí krizí už v 90. letech a po konsolidaci a štědrých injekcích očekávaly tuzemské finanční domy dopad krize v hodně silné pozici a s dostatečnou likviditou.

Kromě toho byli po předchozích zkušenostech bankéři u nás opatrnější, připomíná i vedoucí partnerka Ernst and Young Magdalena Souček:

Přehrát

00:00 / 00:00

České bankovnictví se s krizí vyrovnává lépe než ve světě

"Myslím si, že české banky se s finanční krizí vyrovnávají celkem dobře. Oproti globálním hráčům jsou na tom lépe co se týče likvidity."

Právě likvidita je problémem, který teď trápí největší světové banky. Vyplývá to z průzkumů Ernst and Young mezi společnostmi s obratem nad jednu miliardu dolarů.

Banky očekávají, že oživení ekonomiky nepřijde dříve než v prvním pololetí příštího roku. A pokud jde o ty české, Magdalena Souček očekává, že je potíže zřejmě teprve čekají.

"Protože krize přišla k nám o trochu později než ve světě, tak si myslím, že i později bude odeznívat. My i banky očekáváme zhoršování platební morálky a úvěrů a banky předpokládají, že budou muset dotvářet opravné položky během toho roku i dalšího roku," podotkla.

Banky sázejí na inovace

Banky budou přicházet s novými nabídkami a hledat jiné cesty, jak vydělat. Příkladem mohou být půjčky na konsolidaci úvěrů. Ale ve světě jsou vidět i jiné inovace, například na základě náboženství, jak popisuje Jiří Briford ze společnosti Capgemini:

"Stačí, že se koukneme na britské ostrovy, kde působí banka Islamic Bank of Britain podle pravidel šaríja. Vidíme to také v Německu, kde jestli to nejsou normální banky, tak poradenské domy, které se hodně zaměřují na etnické skupiny. V Česku to zatím není, ale je samozřejmě zajímavé spekulovat, kde budeme za deset let."

Už mnohem dříve ale budeme moci zřejmě vidět inovace bank, které budou vycházet z nové direktivy Evropské unie. Ta mimo jiné stanoví, že banky musí klientům měsíčně poskytnout informace o stavu účtu zdarma, neurčuje ale způsob.

Dá se tedy například očekávat, že poskytování informací bude kompenzovat něco jiného nebo se třeba stanou nositeli reklamy - nejen na banku samou, ale i na třetí subjekty.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme