Před třiceti lety byla Plitvická jezera zařazena na seznam památek UNESCO

U zrodu chorvatského národního parku Plitvická jezera stál v minulém století Čech - univerzitní profesor Gustav Janeček. Přímo v této přírodní rezervaci odkryli pamětní desku s jeho jménem. Dnes je to na den přesně třicet let kdy tato jezera zařadilo na seznam přírodních památek UNESCO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodopády na řece Krka

Vodopády na řece Krka | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Gustav Janeček založil v roce 1921 Společnost pro zvelebování a rozvoj Plitvických jezer. Před šedesáti lety tato organizace naplnila jeho sen - vznikla tam přírodní rezervace. Profesor Janeček se ale zapsal do chorvatské historie několikrát. Založil farmaceutickou fakultu - několik let stál na čele celé Záhřebské univerzity a poté dokonce i Akademie věd. Jeho jméno nese i jedna z ulic chorvatské metropole. V zemi jej považují za Čecha rodem ale za Chorvata podle díla, které za ním zůstalo.

Přes špatné počasí se u Plitvických jezer sešlo kolem stovky chorvatských Čechů a delegace parlamentů Chorvatska a České republiky. Plitvická jezera jsou pro návštěvníky otevřena celoročně za jakéhokoli počasí. V tomto období je tu ale téměř vždy chladněji než v Záhřebu. Četné vodopády a téměř stoprocentní vlhkost stojí za oparem a mlhami, které je obestírají. Dřevěné chodníčky nad vodou umožňují pozorovat i teď na podzim bohatý život pod křišťálově čistou jezerní hladinou a až kilové pstruhy. I díky dávnému úsilí českého profesora Gustava Janečka jim tady nehrozí nebezpečí vyhynutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zrod národního parku Plitvická jezera v Chorvatsku

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme