Vláda schválila zdražení dálničních známek o pětinu

Vláda schválila návrh na zvýšení cen dálničních známek na příští rok. Motoristé za základní roční kupon pro osobní automobil zaplatí 1200 korun místo současné tisícovky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálniční most

dálniční most | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Zdažení dálničních kuponů navrhlo ministerstvo dopravy. Jak Radiožurnálu ráno řekl jeho mluvčí Karel Hanzelka, s materiálem už dříve souhlasili i ekonomičtí ministři.

"Navrhuje zvýšení ceny dálničního kuponu o 200 korun, to znamená, že základní roční dálniční kupon pro osobní vozidlo by stál 1200 korun, měsíční pro osobní vozidlo 350 korun namísto současných 330. Platnost dosavadního sedmidenního se prodlužuje na 10 dní a bude stát místo současných 220 korun 250 korun," uvedl mluvčí.

Slamečka: Nejde o kompenzaci za mýtné

Ministerstvo návrh zdůvodnilo tím, že za poslední dva roky, kdy se naposledy zdražovalo, se postavily 102 kilometry nových dálnic a rychlostních komunikací a je třeba zvýšit financování. Kromě toho například v sousedním Rakousku jsou dálniční poplatky vyšší než u nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražení dálničních známek mluvil v Ranním interview ministr dopravy Gustáv Slamečka

Ministr dopravy Gustáv Slamečka v Ranním interview Radiožurnálu popřel, že by zvýšením cen kuponů chtěli kompenzovat nižší výnosy z výběru mýtného.

"To zdražení přinese do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury zhruba 400 milionů korun, u mýtného se bavíme o miliardových částkách," zdůraznil ministr.

Autoklub ČR argumenty ministerstva odmítá

S argumentem ministerstva o vybudování stovky kilometrů nových dálnic od posledního zdražování nesouhlasí zástupci motoristických klubů a sdružení. Navíc ke zdražení podle nich dochází v době, kdy se lidé snaží kvůli krizi šetřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Špička a Karel Hanzelka diskutovali o zdražení dálničních známek v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Délka dálnic a rychlostních silnic se od posledního zdražení zvýšila jen asi o 10 procent, zdražení známek je o dvacet, čili to je neodpovídající. Tady je spíš otázka, jestli naše dálnice nejsou při výstavbě příliš drahé," řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu Václav Špička z Autoklubu České republiky.

"Tohle to výrazné zdražení přichází v době, kdy lidé mají finanční problémy, a přichází bez jakéhokoli varování - prakticky měsíc předtím, než si lidé roční známky začnou kupovat," dodal.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme