Jurásková navrhne znovu evidovat nákup některých léků

Ministryně zdravotnictví chce znovu umožnit evidenci lidí, kteří kupují léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem. Jde o látku, využitelnou i k výrobě nebezpečné drogy pervitinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Jurásková

Dana Jurásková | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Úřad pro ochranu osobních údajů ale minulý týden přikázal Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, aby citlivá data pacientů zničil. Sběrem takových dat prý porušil zákon. Ministryně Dana Jurásková Radiožurnálu řekla, že chce proto novelu s Úřadem pro ochranu osobních údajů konzultovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem 20 minut Radiožurnálu byla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

"Požádám úřad o závazné stanovisko k této novele, aby nenapadal sběr osobních údajů a aby současně byla plněna zákonná povinnost. To znamená, aby léčiva s pseudoefedrinem byla vydávána s tímto omezením," řekla Jurásková.

V tuto chvíli tedy není úplně jasné, za jakých okolností je možné vydat kontroverzní léčiva a jestli by si lidé raději měli vybírat léky, které v sobě pseudoefedrin neobsahují. Mezi léky s pseudoefedrinem patří mimo jiné Modafen, Nurofen stop/grip nebo Paralen plus.

Česká lékárnická společnost podle svého prezidenta Stanislava Havlíčka svým členům doporučila vydávat tyto přípravky pouze na lékařský předpis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České lékárnické společnosti Stanislav Havlíček v pořadu Stalo se dnes

"My v dnešní situaci nemůžeme garantovat, že zároveň splníme vyhlášku a porušíme zákon nebo naopak. Proto je výdej na lékařský předpis jedinou možnou variantou. Pacientům navíc nabízíme preparáty, které nelze zneužít," řekl Havlíček.

"Pokud se má zavést jakákoli databáze evidence údajů o pacientech, tak konkrétně u pseudoefedrinu je to o tom, že abychom znesnadnili výrobu drog dvaceti tisícům narkomanů, tak budeme lustrovat devět milionů devět set osmdesát tisíc slušných lidí a to bez jejich souhlasu. To si myslím není pro demokratickou společnost prospěšné" uvedl Havlíček.

Úřad pro ochranu osobních údajů se k návrhu vyjádří zítra. Nová norma by mohla začít platit od března příštího roku.

Igor Maňour, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme