Ve výjimce k Lisabonu nebudou zmíněny Benešovy dekrety

České záruky ohledně Lisabonské smlouvy nebudou zmiňovat takzvané Benešovy dekrety. Po ministerské schůzce Evropské unie to prohlásil český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Fülle

Štefan Fülle | Foto: czech.org.uk

Právě obdržením záruk k Lisabonu podmiňuje prezident Václav Klaus svůj podpis pod smlouvou. Prezident požaduje garance, že Lisabon neohrozí platnost takzvaných Benešových dekretů a nezmění tak majetkové poměry v Česku.

Proti přímé zmínce o dekretech je Maďarsko a zřejmě také Německo a Rakousko. Füle potvrdil, že nic takového ČR v textu garancí nechce. Navíc podle odborníka na evropské právo Iva Šlosarčíka, nelze brát Maďarské ne jako jednoznačný vzkaz unijním strukturám.

"Maďarské ne Klausovým návrhům nelze tlumočit jako vzkaz na evropskou scénu, ale především jako zprávu pro vlastní voliče," zmínil pro Radiožurnál Šlosarčík z pražského Institutu pro evropskou politiku Europium.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Lisabonské smlouvě a návrhům prezidenta Klause s Ivo Šlosarčíkem z pražského Institutu pro evropskou politiku Europeum.

Česko pravděpodobně získá výjimku ohledně celé Listiny základních práv Unie, která vadí Klausovi. Dokument by se tak na Česko vůbec nevztahoval. Podobnou výjimku si už dřív vyjednala Velká Británie a Polsko.

Unie požaduje po Klausovi také záruky

Po zmiňované ministerské schůzce v Lucemburku švédská ministryně pro Evropu Cecilia Malmströmová zdůraznila, že i EU očekává od Klause záruku. Malmströmová potvrdila, že Unie Česku záruku v požadovaném smyslu dá. Musí mít ale jistotu, že Klaus už další požadavky nebude vznášet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo při EU Ondřej Houska o unijních zárukách pro ČR v rámci Lisabonské smlouvy.

"Když Ústavní soud smlouvu schválí, tak budeme chtít, aby ji pan Klaus podepsal. Na to, abychom udělali jakýkoli ústupek musíme mít garance, že podepíše," zmínila Malmströmová.

S konečnou platností o požadavcích Václava Klause rozhodnou lídři členských zemí na schůzce v Bruselu na konci týdne.

Česko je jedinou zemí, která dokument zatím neschválila.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme