NASA má otestovat nástupce raketoplánů

Americký národní úřad pro kosmonautiku a letectví by dnes měl vypustit raketu Ares I-X. Bude to první příležitost otestovat chování nosné rakety, která má v budoucnu do vesmíru vynášet nástupce raketoplánů, a možná poprvé dopraví člověka na Mars.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

raketa Ares I -X

raketa Ares I -X | Zdroj: ČTK

Už dlouho nestál na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě takový kolos. Elegantní, štíhlá, ale skoro sto metrů vysoká raketa ARES I s testovacím přídomkem X už stojí na rampě a čeká na odpočítávání. Test bude trvat jen dvě minuty, má to ale být skutečná podívaná!

NASA nevystřelí Area vysoko. Ve 40 kilometrech se od sebe oba stupně rakety oddělí - první, štíhlejší, spadne pomocí padáků do Atlantiku. Druhý pak čeká také dopad do oceánu, na rozdíl od prvního stupně se ale při tom rozbije.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na kosmonautiku Antonín Vítek v Ranním interview Radiožurnálu o raketě Ares I-X

"Budeme si tak trochu hrát s tryskami - protože přesně víme, jaký výkon jim dodáme, a můžeme změřit odezvu rakety, zjistíme víc o celém plavidle a o tom, jak bude létat," vysvětluje šéf projektu Ares Bob Ess.

Antonín Vítek, známý odborník na kosmonautiku, upozornil, že nová nosná raketa Ares se příliš nepodobá raketoplánům, je štíhlejší. V Ranním interview Radiožurnálu vysvětlil, že raketa vlastně vůbec nevyletí do kosmu, protože poletí jen 369 vteřin do výšky 46 kilometrů, a pak se vrátí na padácích na Zemi.

Test by mohlo zmařit počasí

Není ovšem jisté, že raketa dnes skutečně odstartuje. Technicky je všechno v pořádku, její první let by ale mohlo zmařit počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor David Koubek hovořil o startu rakety ARES v Ranním Radiožurnálu

"Dnes máme 60procentní pravděpodobnost zákazu startu kvůli špatnému počasí, zítra a pozítří už jen 40 procent," uvádí Kathy Winters z meteorologické služby NASA.

Letové ,okénko' je přitom právě jen tři dny - pokud Ares neodstartuje dnes, bude muset počkat nejméně do prosince. Časový harmonogram je ale víc než napnutý.

Podle kritiků je Ares krokem zpátky

Rakety Ares mají do vesmíru vynášet moduly Orion a Altair, určené k letům na oběžnou dráhu a dále. Mají tak nahradit raketoplány, které dolétají už příští rok.

Kritici tvrdí, že použití modulu, který se na zem vrací pomocí padáků a nepřistává jako raketoplán, je krok zpátky a návrat k programu Apollo, starému 30 let. Raketoplány ale i po havárii Columbie skončit musí - mimo jiné také kvůli nedostatku peněz.

Hlavní nevýhodou je to, že naostro bude moci Ares skutečnou posádku vynést až v roce 2015 - skoro 5 let tudíž Američané nebudou mít vlastní dopravní prostředek pro astronauty. Budou tak muset využívat nejspíš ruská plavidla.

Marika Táborská, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme