Německá koalice sází na podporu hospodářské dynamiky

Přesně měsíc po německých parlamentních volbách se schází nový Spolkový sněm. Zítra by měl zvolit na další čtyři roky kancléřkou dosavadní předsedkyni vlády Angelu Merkelovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saské kancléřství

Saské kancléřství | Foto: Jiří Hošek

Představitelé německé křesťanskodemokratické unie CDU, její sesterské bavorské CSU a liberální FDP už včera podepsali koaliční dohodu.

Text dohody středopravé vlády obsahuje snižování daní, ale třeba i prodloužení životnosti některých jaderných elektráren.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovní Rádia Česko v Německu Jaroslav Šonka o nové německé koalici

"Koaliční dohoda hovoří o snižování daní pro lidi, kteří vydělávají málo - mohlo by se to zdát levicové, ale toto opatření posiluje konzum a snižování daní všeobecně," upozornil ve vysílání Rádia Česko publicista žijící dlouhodobě v Německu Jaroslav Šonka.

"Je to arci liberální koncepce, která umožňuje dát více peněz do investic, o kterých rozhoduje trh a svobodné rozhodnutí občanů a občanek," doplňuje Šonka.

Snižování dluhu

Německo se přitom od roku 2011 zavázalo radikálně snižovat svoje zadlužení. Do roku 2013 by do státní pokladny mělo plynout méně peněz a to až o 24 miliard eur méně než v současnosti.

"Bylo by tedy o 24 miliard méně, pokud občan či občanka odevzdá na svých daních to samé, co dnes. Výhledová situace se liší podle toho, jakou dynamiku do těch vzorců vložíte," upozorňuje publicista.

Budova Spolkového sněmu, Berlín, Německo | Foto: Jiří Hošek

Podle Šonky jsou v současném Německu dvě konkurující koncepce. Politici, kteří se dohodli na snižování daní vycházejí z toho, že hospodářská dynamika s sebou přinese nárůst hospodářského výnosu způsobený právě dynamikou.

Zároveň se v Německu debatuje o zostření určitých principů sociální potřeby a snižování standardů. Jak upozornil Šonka ve vysílání Rádia Česko, tato dohoda je ale značně nekonkrétní.

Levicové proudy

Proti koncepci, která počítá s rostoucí dynamikou, se ozývají levicové proudy. Nejsou to ale jen primárně levicové strany.

"Tady řeší bavorská křesťansko-sociální unie svůj problém s tím, že je to teprve třetí strana v koalici, má polovinu poslanců oproti liberální FDP," všímá si Šonka a dodává:

"Snaží se podporovat uvažování o sociálních aspektech a o stabilitě společnosti. Takže tady si tato koalice hraje své vlastní sociální demokraty,"

Jaderné elektrárny

Dalším z témat nové německé vládní koalice je prodloužení životnosti některých jaderných elektráren, což je porušení 9 let starého závazku.

V roce 2000 se tehdejší vláda sociálních demokratů se zelenými, kterou vedl Gerhard Schröder, dohodla na odstavení posledních atomových elektráren do roku 2021. Jak koalice vysvětluje obrat?

"Koalice chce získat čas, aby došlo ke změnám. Tato koalice není atomová koalice. Chce jen využít stávající kapacitu k tomu, aby přechod na jiné zdroje energie se odehrál tak, jak je plánováno," vysvětluje Šonka.

Lenka Buriánková, Kateřina Křenová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme