Evropský soudní dvůr se v otázce Temelína přiklonil k ČR

Evropský soudní dvůr v Lucemburku podpořil české stanovisko v otázce jaderné elektrárny Temelín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Temelín

JE Temelín | Foto: ČEZ

Rozhodl, že rakouské soudy musejí brát při svém jednání v potaz povolení k provozu elektrárny vydané českými orgány.

Znamená to, že česká ujištění o její bezpečnosti musejí podle unijního práva rakouským soudům stačit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Temelínu mluvili v Radiofóru předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a pověřenec Horního Rakouska pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec

Evropský soudní dvůr rozhodl, že rakouské soudy musejí respektovat zásadu nediskriminace platnou v Evropské unii a respektovat úřední povolení vydaná příslušnými orgány v Česku.

Ty označují Temelín za bezpečný a provozuschopný. Soudy v Horních Rakousech by tak měly odmítat žaloby tamních obyvatel na zastavení provozu Temelína pro jeho údajnou škodlivost.

Rakušané se chystají na soud v Linci

Pověřenec země Horní Rakousko pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec není rozhodnutím Evropského soudního dvora zklamán.

"Soud pouze specifikoval podmínky, ke kterým musí rakouské soudy při posuzování této kauzy přihlédnout. Žaloba normálně pokračuje, dojde k přelíčení v Linci, kde se bude jednat nejen o formálních otázkách, ale i o bezpečnostních nedostatcích a nedostatcích licenčního procesu," řekl Pavlovec.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová jakékoli dopady provozu Temelína na životní prostředí vylučuje.

"Otázky hypotetických vážných havárií jsou předmětem dlouhých a rozsáhlých analýz. Tady se ale pohybujeme v pravděpodobnostech jednou za milion nebo jednou za deset milionů let, což si vlastně ani nedovedeme představit," řekla Drábová.

Rakouští zemědělci

Rakouská spolková země Horní Rakousy, která přiléhá k Jihočeskému kraji, chtěla, aby Evropský soud rozhodl, jestli musí její úřady a soudy uznávat povolení k provozu elektrárny vydaná českými orgány.

Návrhy podali k rakouskému zemskému soudu soukromí vlastníci pozemků, kteří se báli ionizujícího záření, které může vycházet z elektrárny. Tvrdili, že to ovlivní jejich zdraví a úrodu na polích.

Podle Pavlovce nejde o znečištění při normálním provozu, ale o případnou kontaminaci území v případě těžké havárie. Drábová tvrdí, že zamoření 60 kilometrů vzdáleného místa není možné.

"V Evropě není elektrárna, která by měla škodlivý vliv na pozemky vzdálené ani šedesát metrů, natož pak šedesát kilometrů," uvedla Drábová.

Rakouský soud se také ptal Evropského soudního dvora, jestli mu musí stačit povolení pro elektrárnu vydaná podle českých norem. To dnes nejvyšší soudní instance Evropské unie potvrdila.

Energetická společnost ČEZ tak ponese zodpovědnost ne za škodu, kterou by elektrárna hypoteticky mohla způsobit, ale jen za skutečné případné následky jejího provozu.

Tím by měly odpadnout argumenty stěžovatelů v Horních Rakousech na údajnou škodlivost Temelína pro jejich zemědělskou výrobu a zdraví.

Pavel Novák, Igor Maňour, Kateřina Křenová, Renata Kropáčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme