Dalším kandidátem na ,prezidenta' EU je Juncker

Tak zvaným evropským prezidentem by se mohl stát lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské unie přímo navazuje na historickou část města.

Sídlo Evropské unie přímo navazuje na historickou část města. | Foto: David Vávra

Dlouholetý předseda lucemburské vlády přiznal zájem o tuto funkci v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde.

Lisabonská smlouva Unie počítá se vznikem postu předsedy Evropské rady, tedy šéfa schůzek evropských lídrů. Pro funkci se vžil název evropský prezident.

Jean-Claude Juncker je z malé země, v rámci Unie má ale velký vliv. Předsedá euroskupině, tedy 16 státům, které platí eurem.

Juncker se postavil do čela boje proti bývalému šéfovi britské vlády Tony Blairovi, který byl až donedávna hlavním favoritem. Některé země mu ale vyčítají jeho podporu válce v Iráku a také fakt, že Británie nepřijala euro.

Také Juncker ale zdaleka není přijatelný pro všechny: Británii i další státy dráždí jeho otevřená podpora evropskému federalismu.

O kandidátech na tak zvaného prezidenta se ale může začít vážně jednat až poté, co vstoupí v platnost Lisabonská smlouva, kterou zatím nepodepsal český prezident Václav Klaus.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme