Biljana Plavšičová je na svobodě

Bývalá prezidetka bosenské Republiky srbské Biljana Plavšičová je na svobodě. Někdejší politička si za své zločiny proti lidskosti během konfliktu v bývalé Jugoslávii odpykávala trest ve vězení ve Švédsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní tribunál v Haagu

Soudní tribunál v Haagu | Foto: Česká televize

Zatímco u Radovana Karadžiče, obviněného z genocidy, se v případě odsouzení očekává rozsudek až doživotí, devětasedmdesátiletá Plavšičová strávila za mřížemi pouze 6 let. Zbytek 11-ti letého trestu jí soud podmíněně prominul za dobré chování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skandinávský spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Sniegoň na Rádiu Česko

Plavšičová byla vězněna ve věznici Hinseberg, která je proslulá vysokými standardy. Na cele byla ale společně s prostitutkami a násilnicemi a nebyla vůbec oblíbená. Na své spoluvězeňkyně si stěžovala i novinářům.

Čtyřicet minut po opuštění věznice už pod dozorem policejní eskorty nastupovala do malého letadla na stockholmském letišti Arlanda. Na palubě letounu, který pak odletěl do Bělehradu, ji měl přivítat premiér bosenských Srbů Milorad Dodik.

Plavšičová se v roce 2001 dobrovolně vydala spravedlnosti a doznala zločiny proti lidskosti, z nichž byla obviněna o tři roky dříve. V letech 1992 až 95 se coby viceprezidentka Republiky srbské podílela na perzekucích bosenských muslimů i Chorvatů.

Tato bývalá docentka biologie a zastánkyně etnických čistek byla zatím nejvyšší politickou osobností z někdejší Jugoslávie, která byla za svůj podíl na vraždách nevinných obyvatel pohnána k odpovědnosti.

Igor Maňour, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme