Palestincům hrozí za prodej domu Židům smrt

Prodej domů za nejvyšší nabízenou cenu bývá v normálním světě běžnou a logickou záležitostí, ze které se mohou těšit obě strany. V palestinsko-izraelském konfliktu ovšem často může jít o život. To když Arabové prodávají nemovitosti Židům. Oslabují tím totiž národní zájmy Palestinců a jako vlastizrádcům jim hrozí trest smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé v arabské čtvrti v Jeruzalémě

Židé v arabské čtvrti v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček

"Tak jsme tady. V tomhle domě žijí osadníci. Tady mají jeden byt, další dva vidíte na střeše. Ještě nad tím sedí jejich ostraha se samopalem. Mezi tím se tísní palestinské rodiny. Všude to tu hlídají kamery. A tamhle nahoře v těch dveřích prý bydlel Jigal Amir, židovský terorista, který zavraždil izraelského premiéra Jicchaka Rabina," ukazuje palestinský aktivista Mahmúd Džadda.

Stojíme na dvorku kamenného domu uprostřed muslimské čtvrti Starého Města. Podobných případů, kdy Židé vytěsňují Palestince, jsou tady ovšem desítky. Turisté obdivují orientální život Jeruzaléma a netuší, jaká dramata se tu odehrávají. Někdy osadníkům nahraje vyvlastnění Arabů izraelskou vládou. Často si ale radikální sionisté domy kupují a prodejci za to mohou zaplatit životem.

Dojednali prodej a byli zavražděni

"Vím o několika obchodnících s nemovitostmi, kteří byli zavražděni za to, že dojednali prodej domů Židům. I ve východním Jeruzalémě už máme přinejmenším dva případy, kdy maskovaní Palestinci vtrhli do domu a někoho zabili pro takové podezření," shrnuje ředitel Palestinské skupiny na monitorování lidských práv Básem Eíd.

Nejde však pouze o podobné lynče. Na jaře odsoudil k smrti jednoho muže za prodej pozemku palestinský bezpečnostní tribunál v Hebronu. I když na popravu asi z různých důvodů nedojde, případ vyvolal zděšení ochránců lidských práv.

"Tento trest vychází z palestinské revoluční legislativy přijaté ještě v exilu v 70. letech. Takové zákony však později nikdy neschválil palestinský parlament, a proto jsou naprosto ilegální," vysvětluje Básem Eíd.

Palestinské národní zájmy

Arabové postihují prodej domů a půdy Židům s poukazem na to, že to podkopává palestinské národní zájmy. Izrael skutečně používá majetkové poměry jako zásadní argument v politických otázkách. Na Západním břehu Jordánu se neustále rozrůstají židovské osady na úkor vyhlídek na založení palestinského státu. Tady v Jeruzalémě zase Židé vytvářejí enklávy ve Starém Městě, ale i v dalších palestinských čtvrtích, aby se tyto okupované oblasti nevrátily pod správu Arabů. Mají k tomu i speciální osadnické organizace.

"Proč to děláme? Protože se Židé chtějí dva tisíce let vrátit z celého světa do této země. I já to udělal, když jsem před 15 lety přišel z Austrálie. Že tato země patří Arabům, že tu mají nějaká práva, to je skandální lež. Ať si někde udělají svůj stát. Ale ne na můj úkor," prohlásil Dan Luria, mluvčí organizace Ateret Kohanim.

Peníze amerických Židů

Organizace za peníze amerických Židů cíleně posiluje židovskou přítomnost v muslimské a křesťanské čtvrti Starého Města. Luria samozřejmě ví i o tom, že Palestincům za to hrozí smrt. "Říkat, že platíme hodně peněz, je trochu subjektivní. Ale je pravda, že musíme platit víc, než kdyby to kupovali Arabové. Bohužel totiž Arabové mají pod hrozbou smrti zákaz prodávat nemovitosti Židům. Ne že by kvůli tomu prodávat přestali, ale ty transakce jsou mnohem složitější a tedy i dražší. Prodejce často musí odejít do jiného města nebo dokonce do bezpečí v cizině," prozradil mluvčí.

To potvrzuje i palestinský aktivista Básem Eíd: "Izrael jim určitě pomáhá sehnat azyl ve Spojených státech, Kanadě nebo i v Evropě. Palestinci Židům dál prodávají, ale nikdy tu nezůstávají, protože by je mohl potkat jedině trest smrti."

Přehrát

00:00 / 00:00

Palestincům hrozí za prodej domu Židům smrt

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme