Goldstoneova zpráva v OSN a palestinské volby

27. říjen 2009

Na Blízkém východě stále nedošlo k obnovení izraelsko-palestinských mírových jednání, která patří k prioritám amerického prezidenta Baracka Obamy. Izrael se intenzivně věnuje boji proti takzvané Goldstoneově zprávě, která jej obviňuje z válečných zločinů při operaci proti teroristickému Hamasu v pásmu Gazy na přelomu roku, a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás místo plánovaného usmíření s Hamasem vyhlásil volby.

0:00
/
0:00

Izrael nese nedávné rozhodnutí Rady OSN pro lidská práva postoupit Goldstoneovu zprávu Valnému shromáždění velmi těžce a kauza už mnoho týdnů patří k hlavním tématům všech médií v zemi. Doporučení rady by mohlo teoreticky vést k tomu, že Izrael bude předán Mezinárodnímu trestnímu tribunálu v Haagu, pokud jeho vláda nezahájí vyšetřování údajných válečných zločinů během operace v pásmu Gazy. Přestože se očekává, že takový vývoj budou v Radě bezpečnosti vetovat Spojené státy, Izrael považuje přijetí zprávy za jeden z nejhorších úderů své diplomacii v posledních letech a nechce věci nechat dojít tak daleko, aby byli jeho představitelé postaveni na stejnou úroveň jako pachatelé nejstrašnějších genocid světa.

Jde o mezinárodní pověst země a nesmyslnost a nespravedlivost Goldstoneovy zprávy. Vznikla pod bedlivým dohledem Hamasu a zcela ignoruje právo Izraele na sebeobranu proti raketovým útokům teroristů, stejně jako fakt, že civilisté v Gaze umírali jen proto, že je Hamas používal jako lidské štíty. Izraelský premiér Binjamin Netanjahu navzdory zásadnímu odporu armády i řady ministrů tento týden překvapivě oznámil, že vytvoří tým právních expertů, který přezkoumá závěry již provedeného armádního vyšetřování operace. Premiér zdůraznil, že nepůjde o vyšetřovací komisi a nebude to kvůli OSN, ale "pro vlastní potřeby Izraele", ale jeho rozhodnutí je přesto vnímáno jako ústupek mezinárodnímu společenství. Tým právníků využije příležitosti k tomu, aby za současné zostřené mezinárodní pozornosti zveřejnil známé i dosud neznámé armádní videozáznamy, na kterých je jasně vidět, jak Hamas odpaluje rakety ze škol, nemocnic a mešit.

Vláda zdůraznila, že velitelé a vojáci při operaci bránili izraelské civilisty před teroristickými útoky, a proto nebudou ani souzeni, ani vyslýcháni. Operace byla úspěšná a dosáhla zásadního zmírnění, i když ne naprostého zastavení raketových útoků - od jejího ukončení v lednu tohoto roku odpálili teroristé na židovský stát více než 250 raket. Kabinet také potvrdil, že i když Izrael na rozdíl od Hamasu při operaci žádné zákony neporušil, bude usilovat o změnu mezinárodních válečných zákonů tak, aby zohlednily boj proti teroristům, kteří útočí z civilních oblastí.

Postoupení Goldstoneovy zprávy Valnému shromáždění také zhoršilo už tak dost chmurné vyhlídky na pokračování mírového procesu. O jeho obnovení nepřestává usilovat Barack Obama a americký zmocněnec pro Blízký východ George Mitchell koncem týdne znovu přijede přesvědčovat zejména Palestince. Jednání jsou však kvůli Obamovu jarnímu nerealistickému požadavku naprostého zmrazení výstavby židovských osad beznadějně zablokována, a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odmítá přistoupit na kompromis částečného zastavení růstu osad, na kterém se už neoficiálně dohodli Američané s Izraelem.

Mírovému procesu nepomohlo ani fiasko vleklých rozhovorů o usmíření samosprávy s Hamasem. Místo plánovaného podpisu slibně se vyvíjející dohody ji Hamas nakonec odmítl a Mahmúd Abbás jednostranně vyhlásil volby na funkci předsedy samosprávy i do parlamentu na 24. ledna příštího roku. Ty se měly podle připravované dohody konat až v červnu po palestinském usmíření. Hamas proto Abbásovo rozhodnutí okamžitě odmítl s tím, že výsledky lednových voleb neuzná. I kdyby se však v pásmu Gazy nevolilo, budou výsledky podle palestinských zákonů platné, pokud budou gazanští zástupci figurovat na kandidátkách. Jestli Hamas hlasování v Gaze neumožní, vyřadí se sám z politického boje, a Abbásovo hnutí Fatah se tak po volební porážce z roku 2006 konečně dostane oficiálně opět k moci - avšak nepříliš věrohodně, budou-li se volby konat jen na části palestinských území.

Abbás vyhlášením voleb ještě víc prohloubil spor s Hamasem a zásadně zkomplikoval dohodu o usmíření. Nepochybně však věděl, co dělá. Své rozhodnutí oznámil krátce poté, co Spojené státy připravovanou dohodu odmítly podpořit, protože nesplňuje požadavek mezinárodní Čtyřky, podle kterého musí výsledná palestinská vláda národní jednoty uznat Izrael a uzavřené izraelsko-palestinské smlouvy a odmítnout ozbrojený boj.

Abbásovi však v posledních dnech opět stouply preference. Klesly mu poté, co původně souhlasil s odkladem projednávání Goldstoneovy zprávy v OSN na březen, ale když na nátlak palestinské veřejnosti změnil názor a podpořil urychlenou debatu, která vedla k současnému doporučení Rady pro lidská práva, Palestinci jej zase vzali na milost. Nejnovější průzkumy naznačují, že Fatah by nad Hamasem zvítězil náskokem 20% až 30%. Palestinská politika je však nevyzpytatelná a není ani zdaleka jisté, že se volby opravdu uskuteční. Samosprávu však bude rozhodně víc zajímat jejich příprava než mírový proces s Izraelem.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio