Na budějovickém gymnáziu má deset lidí prasečí chřipku

27. říjen 2009

Osm studentů a dva učitelé gymnázia v Českých Budějovicích se nakazili virem prasečí chřipky. Lékaři vyšetřili celkem dvacet lidí, u kterých se projevily příznaky nemoci.

Informaci Českému rozhlasu potvrdila krajská radní pro zdravotnictví Ivana Stráská: "Byl potvrzen virus H1N1. Průběh je lehký, to znamená, že jsou v domácím ošetřování. Příslušná škola dala dětem prázdniny, aby se chřipka nešířila. Žádná zvláštní opatření nebyla přijatá. V nemocnici pokračujeme v běžné přípravě na možnou pandemii."

František Kotrba z krajské hygienické stanice Českému rozhlasu upřesnil: "Počet nemocných se ještě může změnit, protože z dosud vyšetřených osob byly u dvou výsledky negativní a na výsledky vyšetření ostatních osmi osob ještě čekáme. Dosavadní průběh onemocnění byl mírná s teplotami maximálně do 39 stupňů, rýmou a kašlem. Všichni pacienti byli po vyšetření na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice propuštění do domácí izolace."

Ředitel českobudějovického gymnázia poskytl žákům postižené třídy dva dny volna.

Nákazu se studenti přivezli zřejmě z výměnného pobytu v Bavorsku. Tam bylo celkem třicet studentů a čtyři doprovázející dospělí.

autoři: Ivan Mls , Miroslav Panuška
Spustit audio