Oběti komunistické totalitní moci připomíná nový pomník

Nejznámější oběť komunistické totality v Československu Milada Horáková se až dvacet let po pádu komunismu dočkala důstojného pomníku. Političku, která byla odsouzená ve vykonstruovaném procesu v roce 1950, připomíná pomník na náměstí Hrdinů v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová socha obětem komunismu

Nová socha obětem komunismu | Zdroj: ČTK

Jeho podobu přiblížil Radiožurnálu Jiří Pondělíček z České strany národně socialistické:

"Pomník je tvořen z busty Milady Horákové, která má symbolizovat nejvýraznější oběť totalitního komunistického režimu. Dál bude na pomníku deska, která ponese jména obětí politických procesů, přičemž se samozřejmě může stát, že některá jména vzbudí diskusi. Veřejnost bude mít na místě možnost se k desce vyjádřit a její definitivní podoba bude umístěná na pomník v květnu příštího roku."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová ve vysílání Rádia Česko k novému pomníku obětem komunismu

Na realizaci pomníku přispěli také komunisté, a to vadí Konfederaci politických vězňů, která se proto od celé akce distancovala.

Předsedkyně Konfederace Naděžda Kavalírová potvrdila ve vysílání Rádia Českoodstup organizace právě kvůli komunistickému podílu. Zdůraznila, že tisícový příspěvek na pomník od komunistů není gestem národního usmíření.

I podle místopředsedy Zdeňka Kovaříka je to ze strany komunistů jen populismus: "Nám to připadá, že si chce komunistická strana za malý obnos odčinit chyby, které v minulosti napáchala. Jenže nikdy nelze vymazat 248 popravených osob, dále pak tisíce neprávem uvězněných lidí a v neposlední řadě stovky umučených."

Jan Herget, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme