Maďarsko požaduje ukončení tahanic kolem Lisabonu

Maďarská vláda naléhavě požaduje ukončení tahanic kolem Lisabonské smlouvy, aby se Evropská unie mohla věnovat důležitým hospodářským, klimatickým a energetickým problémům. Takové je oficiální stanovisko Budapešti před čtvrtečním summitem sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

Maďarsko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu jako první země Unie a má zájem na tom, aby se celý proces dokončil.

Vláda udělá vše pro vyjasnění případných nedorozumění, ale nepodporuje žádné snahy o rehabilitaci nebo ospravedlňování Benešových dekretů, které jsou založené na kolektivní vině Němců, Rakušanů a Maďarů.

Maďarský premiér Gordon Bajnai k tomu dodává: Lisabonská smlouva je o budoucnosti Evropy, zatímco dodnes sporná diskriminační opatření Benešových dekretů, které po druhé světové válce ožebračily statisíce rodin, připomínají dodnes nevyřešené tragédie z minulého století.

Spojování obou záležitostí pramení z neinformovanosti a směřuje proti budoucnosti evropské integrace - uvádí maďarské vládní prohlášení.

Gregor Martin Papucsek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme