Prezident u příležitosti státního svátku ocenil 23 osobností

Prezident Václav Klaus na Pražském hradě udělil státní vyznamenání 23 osobnostem. Stalo se tak u příležitosti 91. výročí vzniku samostatného Československa. Slavnostním večerem tradičně vyvrcholily oslavy státního svátku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anděla Dvořáková převzala Řád T.G. Masaryka

Anděla Dvořáková převzala Řád T.G. Masaryka | Zdroj: ČTK

V projevu, který udělování a propůjčování řádů a vyznamenání předcházel, prezident Klaus zmínil, že v České republice panuje nespokojenost. Její příčinu vidí v ekonomické a hospodářské krizi, ale i v evropském integračním procesu.

"Dochází i k nebezpečné erozi státu v důsledku urychlujícího se evropského integračního procesu. Někteří lidé i proto přestávají považovat svůj stát a jeho instituce za jednotku, na kterou se mohou spolehnout, se kterou se mohou a mají identifikovat a o jejíž rozvoj a posilování mají usilovat," řekl Václav Klaus.

Nejvyšší ocenění - Řád bílého lva I. třídy - prezident propůjčil in memoriam plukovníku Otakarovi Černému, hrdinovi leteckých bojů za druhé světové války. Řád bílého lva III. třídy obdržel plukovník Imrich Gablech, rovněž válečný letec. Plukovník Gablech se Českému rozhlasu svěřil, že jej obdržení řádu rozrušilo a bere ho jako určitou satisfakci. Plukovník mimo jiné strávil dva roky v sovětském gulagu.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy na Pražském hradě převzala předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.

Medailí Za hrdinství byl in memoriam vyznamenán dobrovolný hasič Boleslav Staněk z Vlčic na Jesenicku, který v červnu tragicky zahynul, když zasahoval při povodni.

Mezi oceněnými byli i zpěváci Karel Gott a Eva Pilarová či šestinásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa.

Marika Táborská, Alžběta Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme