Zavedení trestu domácího vězení se odkládat nebude

Ministerstvo spravedlnosti nepočítá s odkladem zavedení trestu domácího vězení - bude ho možné využívat od ledna. Na dnešním zasedání sněmovního bezpečnostního výboru to řekl náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ostnatý drát

ostnatý drát | Foto: thuja.cz

Trest má být přímou alternativou k vězení, má ulehčit věznicím a nahradit dosavadní roli obecně prospěšných prací. Měl by se týkat méně závažných zločinů, například drobných krádeží.

Podle odhadů by se prý mohlo příští rok domácí vězení týkat 300 až 1 500 lidí. Odklad zavedení takového trestu požadovali sociální demokraté, podle nich není domácí vězení připraveno.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová na konci září v Ranním interview Radiožurnálu řekla, že trest by se mohl podle odhadů týkat až několika tisíc odsouzených.

"My počítáme s několika fázemi, které budou tento trest zavádět. Nicméně po skončení všech tří fází, předpokládáme, že by se mohl týkat tří až pěti tisíc odsouzených ročně," přiblížila Kovářová.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme