Hypoteční trh v Česku klesá

Zájem Čechů o hypotéky klesá. Vyplývá to ze statistiky ministerstva pro místní rozvoj. Objem poskytnutých hypoték spadl ve třetím čtvrtletí oproti předcházejícímu roku o 55 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozestavěný dům

rozestavěný dům | Foto: Alena Palečková

Podle předsedy Asociace hypotečních makléřů Milana Ročka je pokles výrazný hlavně kvůli tomu, že se srovnává období, které ještě nezasáhla ekonomická recese, s měsíci, kdy už byla plně v běhu.

"Hypotéky, které byly poskytnuty ve třetím kvartále 2008 nebyly pod tlakem krize, tudíž ještě porovnáváme období, které bylo růstové, s obdobím recese. Jinak ale rok 2009 má stejný trend, jako roky předcházející, jenom ten celkový počet a objem je nižší," myslí si Roček.

Husákovy děti už domy mají

Podle Pavla Rakouše z ministerstva pro místní rozvoj může být důvodem poklesu hypotečního trhu skutečnost, že banky si své klienty více hlídají. Za menším zájmem o hypotéky zejména u běžných lidí ale vidí i to, že se trh v minulosti poměrně nasytil.

"Pravděpodobně byl trh v České republice přehřátý. Možná, že zprostředkovaně má vliv také to, že je to i záležitost generační. Zjednodušeně řečeno, takzvané Husákovy děti se už zaopatřily, už si své domy postavily," řekl Rakouš.

Problém mají především developeři

Menší zájem o hypotéky má podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí velmi nepříznivý vliv na developery a nejen na ně.

"Jsou pod tlakem bank na splácení úvěrů a v případě, že neprodávají tak jako v minulosti, dostávají se do finančních problémů. Také stavební firmy dostávají méně zakázek a pociťují to i realitní kanceláře, stejně jako architekti, právníci a marketingové agentury," řekl Pácal.

Igor Maňour, Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme