Americká ekonomika se vrátila k růstu

Krize americké ekonomiky je zřejmě už minulostí. Svědčí o tom alespoň nejnovější čísla o vývoji hospodářství USA. Ve třetím čtvrtletí totiž tamní ekonomika podle předběžných odhadů rostla tempem 3,5 procenta ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

To je lepší výsledek, než se čekalo, a zároveň zásadní změna proti druhému čtvrtletí, kdy ekonomika klesla o 0,7 procenta. Největší ekonomika světa se tak po více než roce dostala z nejhorší recese za posledních 70 let.

Během třetího čtvrtletí se podle údajů ministerstva obchodu USA zvýšily spotřebitelské výdaje, zejména díky šrotovnému, i investice do nového bydlení, kde zafungovaly úlevy na dani za pořízení bydlení. Ani v jednom případě se však situace ještě zcela nevrátila k normálu.

Podle analytika Saxo Bank David Karsbola bude kladný i vývoj hrubého domácího produktu (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí.

Růst o 3,5 procenta je nejlepším výsledkem, jakého ekonomika Spojených států dosáhla od třetího čtvrtletí 2007. Ekonomové v průměru předpokládali, že hrubý domácí produkt vzroste o 3,3 procenta. Americká ekonomika naposledy rostla ve druhém čtvrtletí loňského roku.

Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme