Lesníci v Krkonoších objevili stopy rysa ostrovida

V nejvyšších českých horách Krkonoších se zřejmě objevil vzácný rys ostrovid. Tamní ochránci přírody mluví o velkém úspěchu. Kočkovitá šelma se v krkonošských lesích vyskytovala ještě v 18. století, od té doby ale byla považovaná za vyhynulou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rys ostrovid

Rys ostrovid | Foto: www.sweb.cz

Podle Radka Drahného ze Správy Krkonošského národního parku jde o velký úspěch ochrany přírody.

"Našli jsme strženou zdravou srnu, která byla ulovená přesně tím způsobem, jímž loví rys. Z toho dedukujeme, že se v Krkonoších rys začal znovu objevovat. Považujeme to za velmi zajímavou zprávu z hlediska ochrany přírody a dokonce za událost tohoto roku," vysvětlil Drahný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný o tom, že se v Krkonoších objevil rys

Podle Drahného není zatím jasné, jestli se rys v české části Krkonoš usadil, nebo ne.

"Nejsme si jisti, zda je to migrující jedinec nebo zda se hodlá v Krkonoších usadit. To budeme vědět až s postupem doby, najdeme-li další jeho pobytové stopy. Ale už ten fakt, že se rys v Krkonoších objevil, je zajímavý, a my doufáme, že si najde klidné místo, kde bude moci existovat," řekl Drahný s tím, že rys přišel zřejmě z polské strany.

"Domníváme se, že tam dokáže najít místa, kde bude mít klid a dostatek zvěře. Ale určitě se neusadí na hřebenech, kde je hustá síť cest a chodí tu mnoho lidí. Určitě by se usídlil v nějakém zastrčeném údolí, kam běžní turisté nepřijdou," vysvětlil Drahný.

S výskytem rysa mají zkušenosti také správci parku na polské straně Krkonoš, kteří našli otisky jeho tlap. Jednoho rysa v minulosti srazilo auto v Jizerských horách.

Martin Pařízek, Alena Adámková, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme