Lázeňský objekt v Kyselce u Karlových Varů stále chátrá

Původní stáčírně minerální vody Mattoni a přilehlým lázním v Kyselce u Karlových Varů hrozí definitivní zánik. A podle ombudsmana Otakara Motejla selhali při ochraně kdysi krásných objektů, kam se v 19. století jezdila léčit evropská smetánka, památkáři. Připustili totiž, aby majitelé nechali budovy chátrat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žalostný stav jednoho z bývalých lázeňských domu v obci Kyselka, galerie posluchačů - David Žaloudek / Výlety s Vltavou

Žalostný stav jednoho z bývalých lázeňských domu v obci Kyselka, galerie posluchačů - David Žaloudek / Výlety s Vltavou | Foto: archiv autora

Rozpadající se kolonáda a továrna založená obchodníkem Heinrichem Mattonim stojí hned vedle moderní stáčírny, kde se známá minerálka lahvuje dnes. Majitelé nástupnické firmy ale o původní areál nemají zájem, a ani nemusí - firmě Mattoni totiž historické budovy nepatří.

Podle místostarosty obce Kyselka Vladimíra Zichy je současným majitelem společnost C. T. S. - Duo Praha, která však nechává budovu dále chátrat: "Na několika schůzkách se současným majitelem byly představeny nějaké studie, jak by asi budovy mohly vypadat, dva roky se ale situace téměř nemění. Studie je stejná, a dílčí kroky nejsou podle nás nikde vidět."

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné situaci lázní v Kyselce u Karlových Varů mluvili v Radiofóru místostarosta obce Vladimír Zicha a mluvčí ministra kultury Jan Cieslar.

Objekty jsou uzavřené od roku 1993 a v současné době už z některých budov zůstávají jen torza nebo obvodové zdi. Zicha ale přiznává, že obec nemá skoro žádné páky, které by majitele donutily objekty zrekonstruovat nebo alespoň částečně opravit.

Ombudsman Otakar Motejl řekl, že na chátrání stáčírny a lázní v Kyselce nese vinu i ministerstvo kultury. Mluvčí ministra Jan Cieslar ale toto nařčení odmítá:

"Ministerstvo kultury, přestože památková péče spadá do okruhu jeho působnosti, není a nikdy nebylo v dané záležitosti příslušným orgánem státní správy. Vše se odehrávalo v nižších instancích. Těmi orgány byly Magistrát města Karlovy Vary a posléze jemu instančně nadřízený Krajský úřad Karlovarského kraje. Odbornou organizací státní památkové péče je v tomto případě Národní památkový ústav."

Obec Kyselka - kolonáda podél reky Ohře, galerie posluchačů - David Žaloudek / Výlety s Vltavou | Foto: archiv autora

"My ze zákona musíme postupovat z hlediska subsidiarity a bohužel nemůžeme přebírat pravomoci, které připadají v prvé řadě nižším instancím," dodává ještě Cieslar.

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme