Divadlo Semafor slaví padesátiny

Legendární pražské Divadlo Semafor slaví půl století existence. Kariéru divadla, u jehož zrodu stáli před padesáti lety Jiří Suchý a Jiří Šlitr, odstartovalo představení Člověk z půdy. Název Semafor vymyslel Jiří Suchý a je zkratkou slov "sedm malých forem", které v sobě repertoár divadla měl zahrnovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Suchý

Jiří Suchý | Foto: Alžběta Švarcová

V šedesátých letech vtrhlo divadlo Semafor do divadelního světa jako uragán. Představení byla vyprodána do posledního místa. Od té doby zažil Semafor různé pády, vždy ale jako zázrakem vstal z popela a Jiřímu Suchému se podařilo udržet při životě svou představu inteligentního, poetického, hudebně-zábavného kabaretu.

"My jsme si dělali divadlo pro naši radost, pro přátele. Vůbec jsme nekalkulovali s tím, jestli to budou hity nebo megahity, jestli se to bude zpívat, jestli to dlouho vydrží - to všechno se 'udělalo' samo," řekl Rádiu Česko Jiří Suchý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na půlstoletí legendárního divadla Semafor zavzpomínal na Rádiu Česko jeho zakladatel Jiří Suchý.

Po smrti Jiřího Šlitra v roce 1969 uvažoval Jiří Suchý o tom, že divadlo zavře. Semaforu totiž navíc komplikovala život nastupující normalizace. Nakonec se ale rozhodl vést divadlo dál a místo Jiřího Šlitra po jeho boku vyplnila Jitka Molavcová.

"Jsem šťastná, že na cestě, kterou si vymysleli Suchý se Šlitrem můžu pokračovat s Jiřím Suchým dále, že mu můžu pomáhat," uvedla v Ranním interview Radiožurnálu Jitka Molavcová. "V divadle máme nyní mnoho mladých umělců, kteří mají chuť pokračovat v naší cestě. Z toho máme velkou radost," dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svém působení v Semaforu hovořila v Ranním interview Radiožurnálu herečka a zpěvačka Jitka Molavcová, která v divadle strávila 40 sezon.

V současnosti sídlí Semafor v pražských Dejvicích. Nejslavnější časy zažil v prostorách paláce Alfa na Václavském náměstí. Stálých scén měl ale Semafor víc.

"Stálé divadlo bylo nejdříve v ulici Ve Smečkách, druhé stálé divadlo bylo na Václavském náměstí v Alfě. Poté bylo chvíli vakuum a takové třetí stálé divadlo pak bylo v Karlíně. Po jeho vytopení nám na jednu sezonu ministr Dostál nechal upravit konírnu v Nostickém paláci - to bylo takové čtvrté divadlo. A mezitím, co jsme byli v konírně, tak nám v Dejvicích vybudovali tuto nádheru," přiblížil Jiří Suchý.

Své narozeniny oslaví Semafor pátečním speciálním galapředstavením v pražském Obecním domě, kde se odehrají dvě představení, při kterých opět ožijí nejznámější semaforské písničky a scénky.

"Bude to slavnostní, bude tam osmdesátičlenný Český národní symfonický orchestr, který měl řídit Libor Pešek, ten nám ale onemocněl. To je ale jediný stín, jinak to všechno vychází. Budou tam hlavně ti, kteří byli na začátku divadla - od Pavlíny Filipovské po Karla Gotta. Bude tam také současný soubor divadla," přiblížil Suchý.

Katarína Brezovská, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme