Unii rozdělují peníze potřebné na boj se změnami klimatu

Mezi státy Evropské unie zuří boj o peníze - sedmadvacítka se na summitu v Bruselu nemůže dohodnout, jakou částkou přispěje chudším zemím světa na boj se změnami klimatu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Ledvice

Elektrárna Ledvice | Foto: Jan Rosenauer

Vyplývá to z předběžných závěrů schůzky, které má Český rozhlas k dispozici.

Nové členské státy Unie ze střední a východní Evropy včetně Česka chtějí platit výrazně méně než jejich bohatší západoevropští partneři.

Unie přiznává, že chudší státy budou na boj s takzvaným globálním oteplováním až do roku 2020 každoročně potřebovat 100 miliard eur, tedy víc než 2 a půl bilionu korun. Nemalou část těchto peněz by jim měla dát evropská sedmadvacítka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekolog a senátor Bedřich Moldan (ODS) v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o boji proti změnám klimatu

Podle předpovědí, které na místě zjistil zpravodaj Českého rozhlasu, se ale Evropa zřejmě znovu nedohodne na sumě peněz pro boj se změnami klimatu. Schůzka v Bruselu se pouze zaváže, že chudším zemím světa poskytne pomoc, stane se tak ale bez určení konkrétní výše evropského příspěvku.

Ať platí ti, kteří na to mají - tak se dá shrnout požadavek devíti zemí v čele s Polskem. Podle nich by měly chudším státům světa přispět především západoevropští členové Unie. Rozpory ohrožují program unijního boje s klimatickými změnami.

Nové členské státy EU kritizují hlavně způsob, podle kterého se mají vyčíslit příspěvky bohatších zemí chudším státům. Předsednická země Unie Švédsko chce, aby výše příspěvků vycházela z hrubého domácího produktu.

Česká republika a další země se ale kloní k použití i dalších ekonomických ukazatelů, například příjmů domácností.

Času je málo

Výpočet příspěvku jednotlivých zemí z více ukazatelů by měl za důsledek, že silné státy jako Německo by na boj s klimatickými změnami dávaly větší částku, Česko a další ekonomicky slabší by naopak ušetřily.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji s klimatickými změnami mluvil na Rádiu Česko ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan.

Sedmadvacítku přitom tlačí čas - už na začátku prosince se chce svět na konferenci v dánské Kodani dohodnout na globálním boji se změnami klimatu. Z právního pohledu to znamená nahradit takzvaný Kjótský protokol, upravující objem emisí skleníkových plynů, jehož platnost skončí v roce 2012.

Ekolog a senátor Bedřich Moldan (ODS) řekl, že sází na evropskou solidaritu. Proto není ani férové ani rozumné, aby se vytvořily dva bloky států, bohatší a chudší. V poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu současně poukázal na historickou odpovědnost vyspělých zemí, které svým průmyslem celá staletí znečišťovaly ovzduší.

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme